De marți, 7 aprilie, purtarea măștii devine obligatorie în Caraș-Severin!

 

modelmic

În urma ședinței de ieri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă a luat o măsură suplimentară pentru limitarea răspândirii COVID-19. Reprezentanții unităților administrativ-teritoriale și ai instituțiilor cu atribuții în domeniul punerii în aplicare a Ordonanțelor Militare, au obligația de a aduce la cunoștință locuitorilor județului și persoanelor care tranzitează județul, necesitatea acoperirii feței (nas, gură) cu orice materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (măști, măști improvizate, eșarfe sau alte accesorii vestimentare) în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS – CoV-2.

De asemenea,  s-a hotărât că: „Având în vedere apropierea Sfintelor Sărbători Pascale, toate unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Caraş-Severin, vor asigura activitatea piețelor agroalimentare de pe raza acestora, în următoarele condiții:

1) Primarii unităților administrativ-teritoriale împreună cu administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel în cât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști.

2) Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraş-Severin, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl.bg. Vasile Zorzor” Caraş-Severin și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraş-Severin vor verifica de mai multe ori pe zi, respectarea condițiilor de desfășurare a activităților de vânzare și vor aplica sancțiuni de îndată persoanelor care se fac vinovate de nerespectarea prezentei Hotărâri și a Ordonanțelor Militare.

3) Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraş-Severin prin Circumscripțiile Sanitare Veterinare Oficiale de la nivel zonal, va asigura expertiza produselor alimentare de origine animală și non-animală“.

În hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență se face apel către toți cetățenii  județului să respecte cu strictețe măsurile adoptate, pentru că respectarea lor este vitală în lupta contra COVID-19.  „Cu cât ne protejăm mai bine, cu atât mai repede vom depăși perioada critică. Doar prin responsabilitate, simț civic și grijă față de semenii noștri, vom reuși să trecem peste această încercare“.

CUM SĂ ÎȚI FACI O MASCĂ IMPROVIZATĂ

Cum însă măștile chirurgicale se găsesc greu, poți apela și la soluția unei măști improvizate. Pregătește mai multe și decupează-le din materiale cât mai dense. Poți să te uiți la un bec prin material. Dacă se vede prea clar, nu e unul bun sau trebuie să-l pui în mai multe pliuri. Trebuie însă să știi că o astfel de mască este de trei ori mai puțin eficientă decât una chirurgicală. Dar tot mai bine decât nimic, nu?

fatisinguromascaCât despre refolosirea măștilor, aceasta nu este recomandată, de preferat ar fi să le folosești o dată, să le pui și să le scoți cu grijă (fără a atinge cu mâinile altceva decât elasticele) și să le arunci într-un coș închis. Pe de altă parte, se știe că virusul moare la temperaturi ridicate, deci dacă poți spăla materialul fără a-l deforma și apoi îl poți călca, poți încerca refolosirea măștilor din material textil.

foto: libertatea.ro

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. CG

  …și care sunt sancțiunile dacă nu porți masca???
  Asta nu e o măsură obligatorie. Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă a luat măsura obligării autorităților locale de a anunța populația privind necesitatea purtării unei măști de protecție. Autoritățile sunt obligate să informeze. Am stabilit, da? Populația trebuie să știe că este necesar să poarte mască de protecție. Necesar, nu obligatoriu. E stabilită și asta, da?
  Ce citim și ce înțelegem? :-o Sau, mai rău: ce aflați și ce ne spuneți?
  Nu există număr de hotărâre, nu există literă de articol, nu există sancțiuni prevăzute. Oamenii sunt disperați că n-au de unde achiziționa măști iar alții nu se pricep să-și confecționeze. De ce contribuiți și dumneavoastră la isterizarea și panicarea populației? Nu e destulă incompetență guvernamentală?

 2. Birta Mihai

  Se pare ca Politicienii din Romania vor sa Subestimeze Poporul cat pot mai tare,dupa obiceiul de Decenii. Cand intreaga Lume civilizata,se conporta cu propii Cetatenii,rezonabil si indulgent,in vremurii grele,Conducatorii nostrii se intrec in a da masurii si amenzii Draconice,de parca acest Popor ar fi o turma de Dobitoace salbatice,fara nici un simt Uman, fara gandire proprie sau Cinste Umana. Sa datii Amenzi se poate foarte usor,dar de unde va plati Omul nimeni nu se gandeste. Cei cu veniturii sub posibilitatii de Existenta, nu vor putea supravietui acestui curs distructiv,dar cui ii pasa de cei care si asa nu au nici o sansa sa-is spuna parerea. In loc sa se protejeze cu strictete si Compasiune batranii si bolnavii cronicii,se aplica intregi Societatii Civile,masurii exagerate ,inutile si distructive,pt.Societate si pt. Stat. Multe tari Civilizate,cu atac mai accentuat,covit.19,au inceput sa diminueze restrictiile drastice,dar la noi,se continua inasprirea masurilor,cea ce va agrava mai rau Tara decat Virusul in sine.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei