De câteva zile se face mare tam-tam pentru un medicament folosit de medicii veterinari care, ar fi benefic în tratarea infectărilor cu noul virus. Teama provocată de pandemia de COVID-19 a născut în ultimele zile o nouă vedetă, posesoare a unui nume desprins parcă dintr-un vestiar al monștrilor farmaceutici: Ivermectina. Descoperit în anii ’70, medicamentul este, în esență, un antiparazit folosit cu succes la vindecarea unor boli parazitare grave dar și pentru tratamentul păduchilor. Rezultatele pozitive înregistrate au dus în cele din urmă la acordarea, în 2015, a premiului Nobel pentru medicină celor care au descoperit și dezvoltat Ivermectina. De atunci, s-a tot încercat promovarea acestui nou medicament, prezentat drept noul „glonț de argint” al medicinii, capabil să vindece mai multe afecțiuni și boli. Până acum, promotorilor Ivermectinei le-a lipsit însă și „o armă de argint”, capabilă să lanseze acest „glonț”. Apoi, în 2020, a apărut pandemia de coronavirus, iar Ivermectina și-a câștigat în scurt timp un glorios loc în topul nenumăratelor tratamente anti-COVID mai mult sau mai puțin controversate.
Până în prezent au fost încercate, cu mai mult sau mai puțin succes, tot felul de tratamente care, în timp, s-au dovedit fie ineficace, fie contraindicate în tratarea acestei infecții care ne-a schimbat total viața în ultimul an. Mii de oameni la nivel național, sute de mii la nivel global s-au stins din cauza lipsei unui tratament, a unui vaccin și a complicațiilor aduse de infectarea cu noul virus. În tot acest timp, lumea medicală s-a axat pe găsirea unui vaccin și mai puțin pe descoperirea unui tratament eficace.
Ivermectina, ideal pentru păduchi și paraziți la animale, este folosit cu succes în Statele Unite, cu aprobarea FBI, cel care dă verdictul final în folosirea sau nu a unui tratament novator. Uniunea Europeană nu l-a aprobat, ba mai mult, nici măcar nu l-a cercetat. Cu toate acestea Olanda, Bulgaria, dar și alte state ale Uniunii Europene îl folosesc deja. Noi nu. Suntem mai catolici decât Papa? Așteptăm undă verde de la Agenția Europeană a Medicamentului? Au murit prea puțini bătrâni și nu e atins planul? De ce nu încercăm? Sunt întrebări firești, pe care orice om sănătos la cap și le pune.
„Are acțiune chiar de la prima doză și mai ales în 48 de ore. Este adevărat că nu avem suficiente date, e un medicament folosit în uz veterinar în prima fază, folosit pentru bolile parazitare, doar că datele din diverse studii au arătat că are acțiune antivirală și la om“ – a afirmat medicul infecționist de la Matei Balș, Adrian Marinescu. Acesta s-a arătat dispus să îl folosească în tratamentul pacienților, asta și pentru că Terapia Cluj va pune la dispoziția spitalelor 10 mii de doze de Ivermectină.
Medicamentul este controversat, dar cumpărat până la epuizarea stocurilor de către populație. Ce face guvernul în acest timp? Nimic, sau asta ar fi varianta optimă. Introduce obligativitatea unei rețete de la medicul veterinar pentru procurarea acestui medicament. Adică nu avem voie să-l folosim, nu comandăm studii pentru a ne lămuri dacă e eficace sau nu, dar împiedicăm populația să ajungă la el. Când ști că ai pe cineva drag pe patul de spital, când ști că există o posibilitate să-l ajuți să scape ai face orice, i-ai da orice, doar să-l vezi scăpat. Autoritățile noastre, eminamente politice și paralele cu realitatea, dorm în bocanci și nu mișcă niciun deget. Sunt ordine de…sus? Ne întoarcem iar la…plan? Nu spun că este medicamentul miraculos ori salvator, panaceul universal, dar poate că cineva ar trebui să încurajeze studiile ROMÂNEȘTI a acestuia. Sau suntem ombilical legați de UE și nu mișcăm în front? Celelalte țări de ce o fac? Ele nu sunt tot state europene? Sau unele sunt mai europene decât altele sau suntem noi mai „Yes mani“ și nu vrem să supărăm șeful de la Bruxelles.
Dan AGACHE