De ce au pierit dinozaurii?

a

Dinozaurii au stăpânit Pământul vreme de 180 de milioane de ani. S-au dezvoltat, au evoluat și la un moment dat au dispărut în mod misterios, lăsând în urmă doar fosile. Nici până astăzi nu se știe cu exactitate de ce și cum au dispărut dinozaurii. Desigur, oamenii de știință au elaborat diferite teorii: unii spun că ar fi fost vorba de o molimă (desigur pe atunci nu se știa de covid), ații că pământul ar fi fost lovit de un meteorit care a distrus aproape toată viața de pe planetă, mai sunt unii care dau vina pe o erupție vulcanică uriașă. Părerea mea (de nespecialist), e că nu au știut să se adapteze vremurilor în continuă schimbare.

Spre deosebire de dinozaurii preistorici, de acum 160 de milioane de ani, dinozaurii politici din vremurile noastre, unși cu toate alifiile, știu cum să-și aranjeze ploile astfel încât specia lor să nu dispară. Ei sunt adaptabili, cameleonici, știu unde, când și cum să-și schimbe culoarea, doctrina, ideile și discursul, astfel încât să cadă tot în picioare. Și când spun să cadă, e doar o metaforă, sau dacă vreți să cadă din lac în puț, cum se mai spune pe la noi, adică tot în preajma ciolanului și tot cu acces în rândul întâi la oala cu smântână bugetară.

Haideți să și exemplificăm: Marian Oprișan, baron PSD-ist de Vrancea, e în stare să aprindă tot județul, nu pentru că ar fi pierdut șefia Consiliului Județean pe care îl păstorea de 20 de ani, ci pentru că șeful lui ierarhic superior, Ciolacu, l-ar fi șters cu pixul roșu de pe lista de candidați. Dacă va reuși să-l îmbuneze sau nu, rămâne de văzut.

Un alt exemplu e cel oferit de pluripartidistul (nu știu dacă termenul există, dar nu știu cum să-l denumesc pe unul care a colindat vreme de 3 mandate, adică 12 ani, pe la toate partidele parlamentare, dor, doar își păstrează fotoliul), Ion Tabugan. Când a văzut că i se închid toate ușile și nu mai are acces spre parlamentare, a hotărât că e vremea să se retragă. Dar nu așa, cu coada între picioare pentru lipsa de activitate în folosul cetățeanului, ci cu fruntea sus, anunțând că e vremea să facă pasul înapoi. Ei, face pasul înapoi… E doar un fel de a spune că revine la șefia Direcției Silvice Caraș-Severin, instituție care i-a păstrat fotoliul de șef 12 ani bătuți pe muchie. Măi să fie… oare e același fotoliu care l-a propulsat în parlament? Phiii… ce noroc au unii.

aa

Mai e un exemplu de politician versatil și bine ancorat în realitatea politică a vremurilor noastre; tot un dinozaur care, spre deosebire de cei din Triasic, reușește să se adapteze și să supraviețuiască: Ion Mocioalcă, un bănățean în țoalele lui, cu rădăcini adânci și întinse până în pătulele de cucuruz oltenesc. Fost lider al social democraților cărășeni a spus acum ceva vreme pas și a fugit la Pro-ul lui Ponta, de unde acuza toate fărădelegile foștilor colegi de partid. Acum a făcut pasul invers, revenind în hora politică bănățeană pe motiv că la Pro șansele de a conduce hora sunt destul de slabe și riscă să rămână fără lăutari. A revenit cap de lista la Senat, după ce la locale, a fost când cu PSD-ul când fără el. Pe bună dreptate Nenea Crina țipă fault, dar cine să-l bage în seamă când jocurile sunt făcute la un nivel mult mai înalt.

Vă întrebați desigur care este miza acestui transfer? M-am întrebat și eu și singurul răspuns logic nu e frica de dispariție a speciei, nici vorbă. E dorința liderilor PSD de la București de a îngropa Pro România și de a-l aduce sub pragul de 5%. Păi până la urmă, social liberalii se luptă cu transfugii din PSD sau cu liberalii, că nu mai pricep. De ce ar fi fost de acord Ciolacu cu această mișcare, care probabil va îngropa filiala județeană a PSD. După scorul slab de la locale, un astfel de transfer ar fi ucigător pentru PSD Caraș-Severin. Dar ce mai contează; din câți parlamentari au avut acum 4 ani la alegeri, au rămas cu ochii în soare, rând pe rând, toți și-au luat tălpășița, din dorința de a perpetua specia și de frica extincției rasei dinozaurilor politicii românești.

Și uite așa această specie pe care mulți o consideră deja dispărută, va renaște din propria cenușă și se va perpetua la infinit. Veți spune că nu e corect, că teoria evoluției va crea o altă specie, cu alte gene, cu un alt ADN…Dar vă întreb: credeți că Darwin are vreun amestec în teoria evoluției clasei politice românești? Va las să căutați singuri răspunsul.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “A revenit cap de lista la Senat, după ce la locale, a fost când cu PSD-ul când fără el. Pe bună dreptate Nenea Crina țipă fault, dar cine să-l bage în seamă când jocurile sunt făcute la un nivel mult mai înalt.”

    Cineva de la un nivel şi mai înalt!
    Mai ales dacă centralismul (ne)democratic se crede şi acum în vigoare.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei