„Coaliția PSD-ALDE încearcă să readucă justiția sub control politic”, acuză deputatul Valeria Schelean!

modelmic

Parlamentarii PNL și USR au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, nemulțumiți de modificările anunțate de acesta în legătură cu legile justiției. Inițiatorii acestui demers parlamentar doresc să tragă un semnal de alarmă asupra asaltului pornit de guvernarea PSD-ALDE împotriva independenței justiției, anunță parlamentarul cărășean, Valeria Schelean.

Proiectele de lege inițiate de Executiv, întâmplător sau nu, chiar pe data de 23 august, reprezintă un atac îndreptat împotriva independenței justiției și o încercare de anulare a tuturor progreselor din acest domeniu, pe care țara noastră le-a înregistrat începând cu reformele din anii 2004-2005. La 10 ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliția PSD-ALDE încearcă să ne arunce în trecut și să readucă justiția sub control politic, așa cum a mai fost doar în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu și a Guvernării Năstase”, susține Schelean.

Conform deputatului liberal de Caraș-Severin, legile care guvernează sistemul politic au nevoie de schimbări, în special în ceea ce privește normele privitoare la reglementarea  accederii în profesie, a organizării pregătirii profesionale, a promovării în cariera de magistrat, a desfășurării întregii cariere, organizarea judecătorească și angajarea răspunderii magistraților. Schelean susține însă că majoritatea PSD-ALDE se folosește de acest prilej pentru a controla politic,  măcar în  parte, sistemul judiciar din România:

„Se propun peste 190 de modificări ale unor norme juridice referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea judiciară, dar aceste modificări, obiectiv necesare, sunt doar un ALIBI de care s-a folosit PSD. În realitate, sub acest PARAVAN, se ascunde intenția majorității PSD-ALDE de a deține controlul asupra modului de numire a procurorilor din parchetele care au competență în cercetarea faptelor de corupție și a altor fapte săvârșite de înalți demnitari, dar și de a crea o pârghie de sancționare a magistraților la comandă politică, prin trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul de Justiție”.

Din opinia exprimată public de asociațiile profesionale ale magistraților rezultă faptul că măsurile propuse de Executiv nu au la bază o radiografie obiectivă a sistemului judiciar și nici nu reprezintă soluția așteptată de aceștia pentru o reformă reală în domeniu, este de părere Valeria Schelean, care atrage atenția asupra lipsei oricărei dezbateri pe acest subiect. Deputatul cărășean mai adaugă că PNL va prelua și va susține sub formă de amendamente, atât în timpul dezbaterilor în comisii, cât și în plen, toate acele propuneri venite din partea magistraților și a asociațiilor profesionale, ale altor practicieni ai dreptului, care pot aduce o îmbunătățire, o reformă în sistemul judiciar, dar în limitele și ținând cont de rigorile constituționale.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Dumitru

    Lasa aburelile, si tu ai fost cu Gruia Stoica atatia ani, ati lasat in paragina obiective din judetul asta, sa se distruga de tot, un exemplu este si Hotelul Semenic din centrul Resitei.
    Atunci de ce nu ai facut nimic in acest ssens?
    Si multe altele…

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei