Ce-a mai rămas astăzi din foștii coloși industriali cărășeni?

ruine ucmr

Mormane de fier vechi pe care nu le mai vrea nimeni, acesta este deznodământul zecilor de ani în care județul Caraș-Severin a strălucit pe harta industriei românești. Coloşii industriali pentru care 15.000 de angajaţi erau cândva un fleac, au fost transformați sub ochii dezinteresați care veghează la „bunul” mers al județului, în grămezi de fier.

Hărțile industriei românești aveau ca și capitală județul Caraș-Severin, cel puțin aceasta era situația înainte de anul 1990. Tărâmul cărășenilor oferea de toate, iar ținerea economiei sub control era floare la ureche. La mai bine de 24 de ani de la cea mai înfloritoare perioadă a sa, Caraș-Severinul defilează astăzi cu țoale de șomaj și sărăcie.

Coloșii industriali fie și-au închis porțile, fie se află pe patul de moarte, în ciuda nenumăratelor planuri de resuscitare și investiții încercate de cei de la centru.

Industria cărășeană, la pământ

Două mari combinate siderurgice asigurau zi de zi pâinea cărășenilor dar și renumele județului pe piața mondială a industriei grele. Unul dintre ele era la Reșița, acolo unde din colosul industrial de odinioară, care avea peste 15.000 de angajaţi, au mai rămas astăzi ruine. Locul este conservat acum de actualul TMK Reşiţa, unul dintre principalii angajatori în momentul de față la nivel de județ.

Și Oţelu Roşu era un nume important al industriei cărășene. Și din combinatul de acolo însă, au mai rămas doar rămășițe, care atrag cu greu investitori, iar autoritățile locale și localnicii încep să-și piardă și ultimele speranțe.

De asemenea, UCM Reşiţa, o verigă la fel de importantă în bunul mers al economiei județene, se zbate în insolvență. Ce-a mai rămas în prezent din uzină este dezolant. Eforturile de a o ține cât mai departe de faliment sunt imense, iar cei aproape 500 de angajați, au fost aduși cu greu înapoi pe posturi.

Părerea mea personală este că nu sunt încă premise să ieșim din insolvență. Ceea ce este cert este faptul că în data de 7 decembrie se fac trei ani de insolvență după care aceasta se va mai putea prelungi un singur an. Dacă nici până atunci nu se semnează hotărârea prin care să trecem complet la stat, nu știu unde ne îndreptăm. Cert este că noi cu oamenii și utilajele pe care le avem acum, putem răspunde la orice provocare. Problema este că insolvența ține în loc și creșterea numărului contractelor”, a explicat Gheorghe Despa, lider sindical în cadrul UCMR.

Doar fier vechi a mai rămas și din Uzina de Construcții de Mașini de la Caransebeș, Uzina de Construcţii Metalice din Bocşa şi Uzina Mecanică Topleţ, toate fiind în prezent doar fantome ruginite ale trecutului.

Totul este la pământ. Uzina a mai funcționat până în anul 2001, atunci când a fost cumpărată de o societate. În acel moment putea asigura doar 160 de locuri de muncă, număr care a crescut la 260 în mai puțin de un an, pentru ca apoi să fie închisă definitiv. Au mai rămas doar ruine, s-a vândut tot, n-au mai rămas decât zidurile. Ce ne deranjează este că nici nu putem curăța zona, nefiind în proprietatea noastră”, a explicat Ilie Hașcă, primarul comunei Topleț.

Și mineritul era un punct forte pentru județul Caraș-Severin, dar și acesta a fost pus repede la colț de lipsa spiritului administrativ și a dezinteresului. Județul se bucura de patru întreprinderi minere mari, unde mare parte din cărășeni aveau un loc de muncă asigurat. 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. DEspa Gigi

    Da,Alexandra,subiectul ales de tine este “vital” pentru angajati U.C.M.Resita si chiar pentru populatia Municipiului si a Judetului CARAS SEVERIN. Noi ,cei din U.C.M.R. suntem marea majoritate a angajatilor de 15 luni in 75%. Sigur ,apasa asupra noastra “nesiguranta locului de munca” de maine. De asemenea faptul caci uzina noastra nu primeste de lucru de asa maniera incat sa fim chemati toti la lucru,scoate in evidenta ajutorul slab pe care ni l acorda parlamentari nostri si nu numai. . . Intradevar,sau adus in lucru cateva contracte ,dar nu suficiente sa fie chemat tot personalul la lucru. Nu intelegem de ce dureaza atata semnarea ordonantei de a trece “cu totul” la stat. . . Ne dorim sa incepem lucru si sa ne vedem de treaba noastra. Sigur ,atunci va urma si o retribuire pe masura sa ne putem desfasura activitatea noastra sociala =normal=

  2. adam

    NU MAI ASTEPTA D GIGI DE LA PARLAMENTARI AJUTOR…………………………………………………
    AM AVUT IN POSTURA DE MINISTRU IN ANUMITE DOMENII SI TOCMAI IN ACELE DOMENII JUDETUL NOSTRU A MURIT. ASTEPTAM MAREA REGIONALIZARE A RO, POATE ATUNCI CU ALTI CONDUCATORI SI FARA BARONI POATE O DUCEM MAI BINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei