După simpozionul de vineri, alatăieri au avut loc și restul manifestărilor din cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „Ciobănașul” de la Băuțar.
La deschiderea festivalului, care a avut loc la Casa Culturală „Ciobănașul” din Băuțarul de Jos, au participat numeroase oficialități, cum ar fi deputatul Ioan Benga, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, consululul general al României în Ungaria, Florin Vasiloni, directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Caraș-Severin, Gheorghe Țunea, directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, prof. Tudor Deaconu, dar și invitați din străinătate, precum Emil Mateiaș din Germania, Liubomir Brandușan din Maidan-Pec – Serbia sau oaspeți de la Liceul „Nicolae Bălcescu”, cu predare în limba română, din Gyula – Ungaria, iar gazdele au fost reprezentate de primarul comunei Băuțar, Romulus Barbesc, directorul Școlii Gimnaziale Băuțar, prof. Victoria Măran, cât și organizatorul festivalului, prof. Ramona Bogdan.
Au participat formații și cântăreți din județul Timiș, de la Giroc și Buziaș, cât și din Caraș-Severin, de la Bănia, Oravița, Caransebeș și Oțelu Roșu, dar și soliștii Gabi Zaharia, Traian Barbu, Ștefan Isac. Invitații din Ungaria au prezentat și un moment artistic atipic pentru un astfel de festival, constând într-o piesă de teatru. De asemenea, au încântat spectatorii și generațiile Ansamblului „Ciobănașul”, de la înființare până în prezent.
Juriul a fost format din prof. dr. Marius Cârnu și prof. Georgiana Stăncioni de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, prof. dr. Dumitru Jompan, prof. Ioan Drăghina de la Liceul Pedagogic „C.D. Loga” din Caransebeș, prof. Avram Boța și coregrafii Filaret Cristescu, Ioan Ghiaur și Nistor Ghimboașă.
La secțiunea de recitare de poezie în grai bănățean, care a avut loc la Căminul Cultural din Băuțarul de Sus, au participat 38 de concurenți din 19 unități de învățământ din județul Caraș-Severin. Din juriul acestei secțiuni au făcut parte Dan Liuț, Ioan Văcariu și Tiberiu Popovici.
Președintele juriului, Dan Liuț, realizator de emisiuni TV, a declarat pentru Reper24: „O ediție reușită calitativ, cu poezii bine alese și concurenți pregătiți. Manifestarea își dorește conservarea și promovarea graiului bănățean prin intermediul poeziei dialectale, mai ales în rândul copiilor. Mulțumim organizatorilor și celor implicați în buna desfășurare a evenimentului, dar mai ales felicitări tuturor participanților.”
Organizatorii festivalului au fost Primăria și Consiliul Local al comunei Băuțar, precum și Școala Gimnazială Băuțar. Din partea Primăriei Băuțar, viceprimarul Daniel Bârsilă a menționat că instituția pe care o reprezintă, cât și Consiliul Local, „s-au implicat în organizarea evenimentului și vor să ducă mai departe acest festival, având în vedere că în istoria ansamblului a fost o întrerupere de câțiva ani, dar acum a reînviat cu ajutorul profesorilor din comună. Văzând că aceștia s-au implicat foarte mult anul trecut, mi-am dat seama că putem readuce la viață asemenea activități, la fel ca pe vremuri, când Ansamblul Ciobănașul aducea an de an premii comunei noastre”.
Ion CUBIN