Brantner SA, Primăria Reșița și Primăria Bocșa, amendate de Garda de Mediu Caraș-Severin!

Brantner

Reprezentanții Gărzii de Mediu din Caraș-Severin au luat la puricat administrațiile locale, responsabile de depunerea de deșeuri în mod necontrolat. Mai multe controale au fost derulate în ultima perioadă, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale. Printre amendați: Primăria Reșița și Primăria Bocșa, dar și societatea care se ocupă de colectarea gunoaielor din municipiul Reșița, a informat comisarul-șef al  Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean. 

Numit interimar la conducerea Comisariatului cărășean, Gheorghe Muntean pare decis să facă curățenie în problema deșeurilor. Comisarul-șef a dat asigurări astăzi, în cadrul unei ședințe derulate la sediul Prefecturii Caraș-Severin că pe perioada în care va asigura interimatul la Garda de Mediu, legislația va fi respectată și cei care se vor face vinovați de încălcări ale legii în domeniul protecției mediului vor trebui să plătească.

În unele localități din Caraș-Severin s-au amplasat deșeuri pe vechile haldine neconforme, care au fost închise și ecologizate, la care s-au dat bani din diferite proiecte, din diferite surse.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Caraș-Severin, au derualt în ultimele trei luni o serie de controale și s-au constat pe raza localității Bocșa și pe raza localității Reșița, depozite de deșeuri necontrolate, fiind sancționate unitățile administrativ-teritoriale conform legislației în vigoare, cu amendă contravențională cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

De asemenea, chiar ieri, SC Brantner Servicii Ecologice a fost amendată cu suma de 40.000 de lei pentru depozitarea în mod necontrolat a unor deșeuri pe amplasamentul societății”, a explicat Gheorghe Muntean.

„Suntem cu un picior în groapă în ceea ce privește infringementul pe gestiunea deșeurilor și a gropilor neconforme pe România”!

Noul comisar-șef al Gărzii de Mediu din Caraș-Severin a explicat și că gestiunea deșeurilor în județ este foarte complexă, iar colectarea selectivă se realizează doar într-o măsură foarte mică. Deși autoritățile publice locale au obligația de a colecta selectiv plasticul, cartonul și sticla încă din anul 2012, acest lucru se face doar în procent de 17-20%. Și culmea, colectarea selectivă este realizată mult mai bine în comune și sate decât în orașe.

Vizavi de deșeuri, de transportul și depozitarea lor, țara noastră se află în procedură de infringement, infringement  care are mai multe etape. Asta nu înseamnă că mâine o să primim amendă sau o să fim supuși unor sancțiuni pecuniare. Procedura de infringement are mai multe etape: se stabilește cine este de vină, se stabilește dacă prin programul național de gestionare a deșeurilor s-au parcurs toți pașii, cine a greșit, cine nu a greșit.

La nivel de Caraș-Severin, deșeurile nu se colectează selectiv, deși din 2012 autoritățile publice locale au obligația să colecteze selective 3 fracții: plasticul, cartonul și sticla. Acest lucru se întâmplă cam 17-20%. O cantitate foarte mare se colectează la sate, unde oamenii sunt mai gospodari și există acele țarcuri în care aruncă peturile și nu le depun la grămadă ca în orașe”, a mai adăugat Gheorghe Muntean.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

  1. GGii

    Vreau sa colectez selectiv sticla, dar la mine la bloc nu au pus container pentru sticlla.
    Doar unul pentru cartoane si unul pentru plastic.
    Pe ce criterii s-au impartit in oras containerele?
    Daca este sa colectam selectiv, dati-ne posibilitatea sa o facem civilizat. Nu fractionat.
    Am sesizat la alte blocuri ca sunt alte tipuri de containere.
    De ce se lucreaza cu jumatati de masura la Primaria Resita?

  2. Petru

    Nu vreau sa iau apararea Primariei dar proiectul cu colectarea selectiva si defapt toata afacerea cu gunoaie e la Consiliul Judetean…

    1. GGii

      Primariile ca entitati fac parte din program.
      Garda de mediu a amendat Primaria.
      Daca Primaria asteapta dupa Consiliul Judetean ca sa-i faca curatenie in oras…. o sa tot fie amendata.

  3. tanase ion

    Brantner e o firmă privată având ca scop încasări maxime cu cheltuieli minime,deci nu va învesti pt.colectare selectivă niciodată. Pt.tot municipiul
    au doar 7masini dărăpănate și voi mai vreți colectare selectivă?Faceți cumva să nu câștige licitația pt.județ ca să nu extindă ceea ce nu fac și la acest nivel.

  4. Episcop

    Parca era vorba ca, contractul cu Brantner a expirat, iar la noua licitatie trucata a castigat Supercom Bon-bon. :P Deci, hotii din Primarie ne-au mintit cu tupeu, iar resitenii platesc de doua ori serviciul de salubrizare. Vorba aia, cand doi se cearta, al treilea castiga, doar ca mizeria este cel de-al 3-lea factor, care castiga net superior in fata celor doua combatate specializate pe salubrizare. Ipocriti sunt unii, dar si mai nepasatori sunt altii. Asa ca, scoateti banul din buzunar si platit un singur serviciu la pret dublu. Totul sau nimic. :D

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei