Biserica românească din Cenadul Unguresc, restaurată

modelmic

Biserica românească din Cenadul Unguresc (Magyarcsanád) a fost restaurată, zilele trecute având loc o slujbă de binecuvântare a lucrărilor realizate la locașul de cult. Sfânta liturghie a fost săvârșită de Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Siluan, alături de protopopul de Seghedin (Szeged), Aurel Becan şi alţi slujitori. 

Lucrările de restaurare, care au presupus printre altele schimbarea integrală a ferestrelor locaşului de cult, au fost realizate anul trecut. Preasfinţitul Părinte Siluan şi-a exprimat satisfacţia pentru lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a locaşului de cult, aceastea reprezintând un act de cinstire faţă de memoria înaintaşilor, dar oferind în acelaşi timp şi condiţii mai bune de desfăşurare a sfintelor slujbe.

La eveniment au participat printre alţii, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general de la Szeged Ioan Fodoreanu, primarul comunei Cenadul Unguresc, Farkas János. La final, toţi participanţii au fost invitaţi la o agapă comună, oferită din partea Parohiei din Cenadul Unguresc.

Biserica actuală din Cenadul Unguresc, cu hramul „Înălţarea Domnului” a fost construită în anul 1808, dar în documentele vremii a fost consemnată şi o biserica mai veche, din anul 1774, care aparţinea în comun comunităţii ortodoxe române şi sârbe din această localitate. În ultimii ani, la locaşul de cult din Cenadul Unguresc, prin grijă preotului Aurel Becan, au mai fost efectuate şi alte lucrări de restaurare, ca de pildă, schimbarea acoperişului şi a structurii sale de rezistenţă şi alte lucrări de subzidire şi întărire a întregului imobil.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650601661468″]

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei