Temperaturile ridicate și căldura toridă nu ne afectează doar pe noi și animalele de companie sau din gospodărie. În aceste perioade, alimentele pe care le cumpărăm pot deveni adevărate bombe pentru sănătatea noastră. Pentru a preveni îmbolnăvirile și a crește siguranța cumpărătorilor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – sucursala Caraș-Severin, face câteva recomandări prin vocea directorului acestei instituții, Pavel Borchescu.
„DSVSA recomandă populației ca în perioadele cu temperaturi ridicate să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Consumatorilor li se recomandă să cumpere alimente numai din spațiile înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care au fost obținute în cadrul unor unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, aflate sub supravegherea medicilor sanitar-veterinari oficiali.
Nu se recomandă achiziția de produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare, respectiv de pe stradă sau din portbagajul mașinilor, cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile (carne, pește, ouă, lapte și produse lactate). Alimentele trebuie alese cu atenție ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate. Cetățenii sunt sfătuiți să verifice prospețimea și să nu cumpere alimente cu miros neplăcut sau având culoare și consistență modificată sau care prezintă mucegai pe suprafețe, să ia în considerare temperaturile la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece și să nu cumpere produse care au specificația: păstrați la rece, păstrați la frigider sau păstrați în frigider și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare“ , a precizat oficialul DSVSA.
„După cumpărare produsele de origine animală să fie introduse în frigider pentru a se păstra astfel (carnea, laptele, produsele din lapte, ouăle), la o temperatură între 0 și plus 4 grade Celsius, separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub minus 18 grade. Populația mai trebuie să ambaleze separat produsele înainte de congelare sau refrigerare și să le păstreze în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite, iar produsele care au fost congelate să nu se recongeleze pentru o preparare sau consum ulterior“, a mai precizat Pavel Borchescu.
Directorul DSVSA Caraș-Severin a adăugat că alimentele alterate, care sunt o sursă de infectare pentru celelalte alimente trebuiesc îndepărtate, iar fructele și legumele trebuie spălate bine sub jet de apă înainte de depozitare și înainte de a fi consumate.
Dan AGACHE