Astenia de toamnă sau dorul de campania electorală

a

Cred că m-a lovit de câteva zile astenia. Unii ar spune că nu ai cum, că suntem în decembrie iar astenia vine de regulă toamna, când organismul suferă după soare, aer curat, lumină naturală. Eu o țin una și bună, că la mine a venit și s-a instalat confortabil astenia. Nu îmi explic altfel toate stările prin care trec: oftez tot timpul, sunt irascibil, nu mai pot să dorm noaptea, ba mai mult am început să-mi pierd și pofta de mâncare. Toată ziua fac mărunt din buze, nimic nu îmi convine, sunt ursuz, îmi sare țandăra din orice și mi-e tare dor; dar nu așa, un dor nebun după….campania electorală. Nu râdeți, cu nu e nimic de râs.

Mi-e dor de campania aceea în care veneau politicienii la mine cu zâmbetul pe buze, amabili, gata să se sacrifice pentru binele națiunii, pentru cetățeanul de lângă ei. Mi-e dor de acele declarații în care noi, oamenii de rând eram puși pe primul plan iar ei erau gata să facă orice pentru noi: să stopeze pandemia, să facă autostrăzi și spitale, centre pentru copii, azile pentru bătrâni, să scoată din buzunare precum Moș Crăciun din tolba-i generoasă locuri de muncă, să crească pensii și salarii….Dar câte nu ne-au spus că pot face și chiar vor face dacă îi votăm. Dar cum magia Crăciunului se risipește în zorii primei zile și promisiunile domniilor lor au intrat în ceață, s-au risipit asemeni unui fum la prima adiere de vânt.

Ce pensii, ce salarii, ce drumuri, ce pandemie. Nimic din toate acestea nu se întrevăd la orizont. Mai important, mult mai important acum e împărțirea ciolanului puterii; cine va fi ministru acolo, cine dincolo, cine șef la Cameră ori la Senat, cine ia postul de premier ori pe cel de vicepremier…și tot așa. Nu au înțeles nimic din adevăratul vot al electoratului care de fapt nu s-a prezentat la urne, dând un autentic vot de blam întregii clase politice. Dar cum domniile lor s-ar fi ales și cu o prezență de 10% la urne, această neparticipare a marei mase din electorat la scrutinul parlamentar din 6 Decembrie nu i-a afectat prea tare. Sunt supărați acum că nu pot să ajungă mai repede acolo unde și-au propus: la binele de care aminteau în campanie. La fotoliile cu aer condiționat și încălzire în pardosele; la bugetul națiunii alimentat din leafa noastră de doi lei, la împrumuturile pe care le vor achita și stră-stră nepoții mei pe care nu-i știu dar care mă vor blama că am permis ca o mână de oameni să se îmbogățească pe munca unei generații nenăscute încă.

Nici nu au depus jurământul în care cu o nonșalanță ieșită din comun vor jura cu mâna pe biblie ori pe Constituția României că nu vor precupeții niciun efort pentru binele nației, pentru propășirea ei pe culmi de glorie și alte chestii din acestea siropoase, că a și început bătălia în haită. Se ceartă pentru o ciosvârtă mai mare, ori mai cărnoasă; se luptă între ei, în văzul tuturor, care să fie primul la împărțeala ospățului, uitând că de fapt bucățica de carne pe care se bat suntem noi, cei ce i-am ales, i-am investit cu încredere și speranță, cu dorința ca ei să facă România bine. Nu vor reuși, la fel cum nici noi nu ne vom mai face bine.

Tinerii vor pleca în continuare spre zări mai luminoase, bătrânii se vor stinge singuri și părăsiți te toți, inclusiv de speranță, iar cei ce mai pot ține o lopată în mână o vor folosi în cu totul alte scopuri decât cele pentru care a fost creată. Noroc cu voi, aleșii noștri că mai puteți ține stiloul în mână; că mai aveți putere să tăiați din ciosvârta aceea frumoasă care se cheamă România, că mai aveți ce vinde din țara asta, ori mai știți câte un organism financiar care să vă împrumute.

În toată această campanie electorală în care ne promiteați marea cu sare, vi-a trecut măcar odată prin minte că ne spuneți numai minciuni, că ne amăgiți? Probabil că nu și poate tocmai de aceea, acum sunt trist și abătut, dezamăgit și supărat, ursuz și fără poftă de nimic. Poate așa, din când în când, mă mai gândesc la vorbele frumos meșteșugite pe care ni le spuneați acum câteva săptămâni, când, asemeni porumbeilor, ne ciuguleați din palmă. Acum că vi-ați luat zborul, faceți altceva și….zău că nu-i frumos.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei