Amenzi de sute de mii de lei pentru munca la negru. Ce riscă angajatorii și angajații care ignoră legislația?

modelmic

ITM Caraș-Severin a desfășurat în primele opt luni ale anului  o serie de controale pentru a sancționa cazuile de muncă la negru, vizații fiind peste 700 de angajatori din județ.  

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin a verificat în perioada 1 ianuarie – 31 august un număr de 729 de angajatori care activează în domenii ca exploatarea lemnului, construcții, panificație, comerț, baruri, restaurante, turism, administrație publică și învățământ. În urma controalelor au fost aplicate peste o sută de sancțiuni, în valoare totală de aproape 703 mii de lei, fiind depistate 149 de persoane fără forme legale de angajare.

Potrivit ITM Caraș-Severin, perpetuarea muncii la negru la nivelul angajatorilor are la bază mai multe cauze, dintre care cea mai importantă este fiscalitatea considerată de angajatori drept ridicată. Totodată, munca nedeclarată este preferată de firmele care urmăresc profituri pe termen scurt și aleg să se sustrag de la plata impozitelor și contribuțiilor sociale.

Riscurile la care se expun angajatorii care practică astfel ilegalități nu sunt însă de neglijat. „Angajatorii care utilizează munca la negru riscă amenzi între 10 și 20.000 de lei pentru fiecare persoană angajată fără forme legale. Dacă un angajator are mai mult de cinci persoane care lucrează la negru, fapta se consideră infracțiune și este pedepsită cu amendă penală sau închisoare”, a precizat Eugenia Florica Mihăescu, inspectorul șef al ITM Caraș-Severin.

De cealaltă parte, și angajații care acceptă să lucreze fără contracte de muncă suportă o serie de dezavantaje. Aceștia nu beneficiază de vechime în muncă, concediu medical sau de odihnă, indemnizație de șomaj și nu au dreptul la asigurări sociale și de sănătate. Mai mult, pot fi sancționați la rândul lor cu amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei.

 

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. ION

    La firmele lui Filipescu Gheorghe și Filipescu Sorin MUNCA la negru este în floare. Foști muncitori s-au trezit căci nu figurează pe state de plată și nu sunt înregistrați la ITM.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei