Am scris ieri despre meniul bolnavilor din spital. Din Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Citește aici articolul. Cele mai multe comentarii făceau trimitere la conducerea unității sanitare, la faptul că nimeni nu verifică aceste meniuri, că de cele mai multe ori pacienții se plâng, ba se mai plâng și medicii. După publicarea articolului am primit semnale diferite, semn că subiectul este de interes și trebuie aprofundat, ceea ce facem prin această știre. Este un prim pas care arată de fapt adevărul din spatele unui banal meniu de spital: neputința clasei politice. Nu fac referire la niciun partid politic sau alianță de guvernare, ci la întreaga clasă politică românească post decembristă.
Pentru a putea prezenta realitate și tristul adevăr ascuns în spatele unui banal meniu de spital, am stat de vorbă cu cel care asigură atât hrana cât și serviciile de spălătorie în SJUR, patronul unei firme din Brăila – Titan Edilitaria. Ați văzut cu siguranță mașinile acestei firme făcând necontenit drumuri către și de la unitățile sanitare din Reșița, din județ, dar și din țară. O societate comercială cu capital privat, a cărei activitate stă tocmai în prepararea celor 3 mese pentru pacienții internați, asigurarea serviciilor de spălătorie, nu doar a lenjeriei de pe paturile pacienților, ci și a echipamentului din sălile de operație, a celor internați pe secțiile în care este tratat noul tip virus care ne-a dat viața peste cap în ultimul an.
„Ceea ce pot să vă spun cu siguranță – a declarat pentru Reper 24 omul de afaceri care deține această societate – este că mâncare se prepară în condiții de igienă maximă, așa cum se vede și din aceste fotografii. Problema este alta și anume faptul că alocația de hrană pentru un pacient din România este de 10 lei pe zi, sumă din care trebuie plătit TVA-ul, iar din ceea ce rămâne trebuie să asigurăm 3 mese pe zi. În condițiile în care aportul de alimente necesar unui bolnav este strict reglementat de o comisie națională. Deci pe deoparte trebuie să ne asigurăm că o porție de mâncare conține exact ceea ce recomandă specialiștii, iar pe de altă parte trebuie să ne descurcăm cu suma aceasta care este infimă.
În penitenciarele din România, alocarea de hrană este mult mai consistentă decât în spitalele de stat și precizez spitalele de stat pentru că în cele private, alocările de hrană sunt de 30 – 35 de lei pentru o zi. În aceste condiții este normal să existe diferențe. În anul 2016, norma de hrană era la valoarea unui tichet de masă cu o diferență de doar câțiva bani, adică tot 10 lei. Acum un tichet de masă este de dublu, în timp ce pacienții beneficiază tot de 10 lei pe zi. Am avut nenumărate întâlniri cu miniștrii Finanțelor din România din toate Guvernele, cu cei ai Sănătății, cu directorii de spitale și președinții de Consilii Județene, dar din păcate nu s-a schimbat nimic și de 5 – 6 ani tariful este același.
Rezolvarea situației este în mâinile politicienilor; nu solicităm decât să se aloce pentru hrana celor din spitale, aceeași sumă cu cea a unui tichet de masă. Și mai este un aspect pe care doresc să-l menționez, de care puțină lume știe. Proprietarul unității sanitare ( primărie, consiliu județean) poate suplimenta legal normele de hrană cu 50%. Întrebarea este de unde, pentru că avem, în cazul spitalului din Reșița, facturi neachitate de 2 ani. Am făcut reeșalonări, mai întârzie și acestea, dar ce putem face“? - se întreabă omul de afaceri brăilean.
„An de an, bugetele unităților sanitare sunt tot mai mari, dar banii parcă se cheltuie fără folos; nu e treaba mea să judec pe nimeni, doar constat. Noi reușim să rămânem pe piață, pentru că nu am investit profitul în iahturi, case de vacanță sau mașini scumpe, nu. Noi am capitalizat profitul, ne-am diversificat afacerile și astfel reușim să supraviețuim. Politicienii știu dar nu fac nimic pentru asta“, adaugă acesta.
Patronul Titan Edilitaria a mai precizat pentru Reper 24, cu referire la nemulțumirea medicului Romeo Dumitrescu, autorul moral a acestei serii de articole, că societatea sa acordă, contra cost desigur, meniuri „A la carte“, contra sumei de 20 de lei, iar nemulțumirea domniei sale nu este deloc întemeiată. Am mai discutat despre condițiile de igienă din bucătăria Spitalului Județean din Reșița, condiții impecabile de altfel, de creșterea cheltuielilor în perioada de pandemie cu siguranța personalului din spălătorii și multe altele despre care veți afla mai multe într-una din emisiunile Reper 24 Live, la care domnia sa a promis că va fi prezent.
Până la urmă soluția acestei probleme se află în mâinile politicienilor, fie că sunt locali sau naționali. Atunci când ne întâlnim cu parlamentarii de Caraș-Severin nu ar fi rău să-i întrebăm și de alocația de hrană pentru bolnavi, așa cum cred că ar fi normal să-i chestionăm și despre medicamente, infecții nozocomiale, investiții în reabilitarea spitalelor vechi și termenele de punere în funcția a altora noi, de plicurile care se transferă dintr-un buzunar în altul și fiecare se face că nu vede nimic, dar și multe alte probleme stringente ale vieții noastre de zi cu zi. Noi i-am ales și așteptăm fapte nu vorbe, pentru că a trecut perioada campaniei electorale.
Dan AGACHE
Si Hexi Pharma se intinsese ca ciuma in toata tara,condusa de statul paralel.”Omu de afaceri brailean” e din aceeasi echipa?.Foarte ciudat ca abia acum aflam ca rudele noastre,internate in mizeria de Spital judetean,puteau manca mai bine pentru 20 lei in plus pe zi.Extrapoland ,”Pentru inca cativa dolari in plus” pacientii vor fi operati mai bine.Vine el Clint Eastwood!