Zâmbete pe schiuri, pe Muntele Mic! „Faptul că venim aici an de an spune mai mult decât 1000 de cuvinte”

modelmic

Anual, zeci de copii însoți și părinți străbat sute de kilometri, din cealaltă parte a țării, pentru a ajunge pe Muntele Mic, unde de șapte ani consecutiv Asociația Muntele Mic Extrem organizează o tabără de schi dedicată copiilor cu autism sau sindrom Down. „Faptul că venim aici an de an spune mai mult decât 1000 de cuvinte”, declară mama unui copil cu autism din județul Galați, prezent la toate cele șapte ediții ale taberei derulată până în prezent.

44 de persoane, copii și părinți au fost prezenți zilele acestea pe Muntele Mic la ediția 2021 a taberei Zâmbete pe schiuri. Aceștia au venit tocmai din județul Galați, pentru ca micuții și adolescenții din cadrul APCA (Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copii cu Autism) să se poată bucura de câteva zile la aer curat, dar și să învățe să schieze.

Părinții au trăit cea mai mare experiență a lor când și-au văzut copiii mergând singuri pe pârtie și unii dintre ei chiar pe teleschiu. 2020 a fost un an în care toată lumea a trecut prin probleme și dacă ne punem în locul celor cu nevoi speciale care nu au înțeles niciodată de ce nu au voie să meargă într-un loc de joacă sau de ce trebuie să stea acasă, atunci vă dați seama că această tabără este o bucurie pe care ei nu cred că au așteptat-o. Succesul acestei tabere a fost răbdarea și dăruirea de a ajunge  la un rezultat, de a învăța copiii cu nevoie speciale să schieze”, precizează Ciprian Gaica, președintele Asociației Muntele Mic Extrem, care va organiza în luna martie o altă tabără, de această dată dedicată copiilor nevăzători.

modelmic

Nu am fi crezut niciodată că este posibil acest lucru”, declară Nicoleta Lupoae, mama unui copil cu autism și președintele APCA Galați, impresionată de progresele făcute de copii în cei șapte ani de când participă la această tabără, devenită posibilă prin implicarea unor sponsori, dar și prin dăruirea instructorilor de schi, care participă la tabere pe bază de voluntariat:

„Este cu adevărat un proiect unic și când am văzut ce progrese au copiii noștri am zis că este clar că trebuie să venim an de an. Este clar cel mai special proiect pentru noi, cel mai iubit de copii, de părinți. Anul acesta am venit mai mulți ca niciodată, culmea după cel mai greu an, am reușit parcă să zâmbim pandemiei. Înseamnă enorm pentru noi, am trecut de la a reuși și a ne bucura doar de simplul fapt că bagă un picior și clăpar și învață să dea așa de zăpadă, să trecem printre jaloane, să mergem cu teleschiul. Pentru un copil cu autism sunt progrese extraordinare pentru că e pur și simplu vorba de a dărâma bariere și dacă Cipi a reușit cu ei așa ceva prin schi, asta ar trebui să dea de gândit tuturor că putem reuși aproape orice cu ei, în domenii mult mai ușoare și situații mult mai simple, de zi cu zi”.

IMG_9933IMG_9936IMG_9940IMG_9944IMG_9952

Anul acesta, participanții la tabăra „Zâmbete pe schiuri”  au avut parte și o activitate deosebită, derulată cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin – o întâlnire cu jandarmii montani, care le-au povestit câte ceva din activitatea lor și le-au prezentat echipamentul necesar în misiunile de salvare. „Ne-am bucurat foarte mult că am făcut parte și noi din acest proiect, Zâmbete pe schiuri, o activitate putem spune unică la nivelul județului nostru. Poate de multe ori stigmatizați, acești copii sunt normali și nu avem dreptul să-i marginalizăm, au aceleași drepturi și au nevoie de implicarea noastră,  a tuturor,  să poate să crească și să se dezvolte”, a precizat Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al IJJ Caraș-Severin.

Punctul culminant al activității a fost probabil întâlnirea cu Vrani, câine lui Cristian Brecica, plutonier în cadrul postului de Jandarmi Montani de pe Muntele Mic, dar și voluntar, de 24 de ani în cadrul formației Salvamont Caraș-Severin. Este vorba de un patruped special, un câine de căutare – salvare, de fapt câinele prin care a început brevetarea în România a unităților canine Salvamont. „Le-am arătat participanților la tabără ce înseamnă disciplina unui câine de căutare-salvare. Un astfel de câine nu înseamnă doar să găsească oameni, să îi semnalizeze, înseamnă să se comporte cum trebuie între oameni, să fie sociabil, să fie subordonat, să se bucure alături de oameni. Câinii, dar și alte animale, cum ar fi caii, reușesc să ofere, dacă sunt bine pregătiți și sunt niște rase corespunzătoare, reușesc să ofere acea bucurie și siguranță, să crească încrederea acestor copii care și așa trece prin situații complexe”, a explicat Cristian Brecica.

IMG_9913IMG_9919IMG_0015IMG_0014IMG_0013IMG_0012IMG_9973IMG_0007IMG_0006IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0005IMG_0003IMG_0002IMG_0039IMG_0018

IMG_0038

 

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei