Conform Direcției de Sănătate Publică teritorială, la nivelul județului Caraș-Severin s-au înregistrat până în momentul de față 100 de suspiciuni de rujeolă, cea mai frecventă boală a copilăriei, din care 88 de cazuri confirmate în laborator. Pentru alte 7 cazuri se așteaptă rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino.
Cazurile de rujeolă înregistrate anul acesta în județ (iulie-decembrie) provin în cea mai mare parte din localitățile vecine județului Mehedinți, în comparație cu anii anteriori când cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în partea de vest a țării.
Din fericire, spre deosebire de anul trecut nu s-a înregistrat niciun deces. În 2018 au fost confirmate 169 de cazuri de rujeolă și 11 decese.
Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii, dar care poate fi prevenită prin vaccinare, după cum spun medicii. Vaccinarea împotriva rujeolei este gratuită, la nivelul județului având loc chiar campanii pro-vaccinare.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Fiind o boală contagioasă, se estimează că 90% din persoanele neimunizate (prin trecerea prin boală / vaccinare), expuse vor contracta boala. Omul este singura gazdă pentru acest virus.
foto: tentv.ro
Elena FRANȚ