3 zile, 30 de case, 400 de voluntari într-un adevarat festival al faptelor bune

 

ilidia

Despre „Acasă în Banat“ am mai vorbit la Reper 24 și chiar am promovat o serie de acțiuni ale lor. Țelul lor este acela de a găsi oameni sărmani și a-i ajuta; de a găsi locuințe în Banat și a le renova; de a căuta oameni triști și de a le așeza un zâmbet pe față. Cu Radu Trifan am realizat de curând un interviu live la Reper 24 în care făcea trimitere chiar la acțiunea ce începe de astăzi în localitatea Ilidia din Caraș-Severin. O acțiune amplă, cu peste 400 de voluntari într-una din cele mai renumite localități ale Caraș-Severinului, Ilidia sau Mica Americă, așa cum mai este cunoscută.

Suntem bucuroși să vă anunțăm că a treia ediția a Color the Village va avea loc în satul Ilidia din județul Caraș-Severin! Vom zugrăvi fațadele a 30 de case în trei zile, în perioada 17-19 iunie 2021”, spun cei de la Acasă în Banat. Pentru mai multe informații l-am contactat pe Radu Trifan, sufletul acestei organizații:

„Astăzi dăm startul celei de a 3-a ediții a Color the Village. Suntem în acest an în localitatea Ilidia ce aparține de Ciclova Română din Caraș-Severin, unde ne-am propus să zugrăvim 30 de fațade a unor case din localitate. Suntem desfășurați pe parcursul a 3 zile, 17 – 19 iunie, iar până acum s-au înscris 400 de voluntari, pe care i-am distribuit pe zile: astăzi, în prima zi, sunt 150 de voluntari, mâine 250, iar sâmbătă va fi vârful acestei acțiuni, cu 400 de voluntari.

1a

Beneficiarii sunt locuitorii din Ilidia, în primul rând persoane vârstnice sau singure, care nu-și permit să facă acțiunile de zugrăvire a fațadelor  caselor în care locuiesc. În primul rând, vom repara stratul suport, tencuiala, vom chitui geamurile, vom executa toate lucrările preliminare zugrăvirii și vopsirii, după care va urma acțiunea propriu-zisă. Dacă avem parte de vreme nefavorabilă, suntem pregătiți să lucrăm și dacă vor fi reprize de ploaie. Nu este pentru prima oară când ne prinde ploaia, am mai pățit acum doi ani și chiar ne-a prins bine pentru că a fost foarte, foarte cald și s-a mai răcorit puțin. Sunt ploi de vară și dacă vor fi sunt binevenite, ne vom reorganiza pe echipe, vom sta până mai târziu dacă va fi nevoie și nu plecăm până când nu ne vom îndeplini obiectivul“.

Așa cum spuneam suntem 400 de voluntari și nu prea mai avem posibilitatea să primim alții la această acțiune pentru că nu mai avem locuri de cazare, dar dacă vor să vină îi așteptăm cu drag. Voluntarii care sunt înscriși deja, care sunt aproape de noi, atât la această acțiune cât și la altele, le spun doar atât: să fie mereu aproape de noi pentru că vom reuși“, a mai adăugat Radu Trifan, președintele asociației Acasă în Banat.

195852884_1197925247323446_7758268057764390922_n

Localitatea Ilidia se mai numește și „Mica Americă” din cauză că multe din casele de aici au fost construite în urmă cu un secol, de bănățenii care au imigrat în Statele Unite. Casele sunt frumos decorate, cu porți și ferestre atent sculptate de meșteri locali. La final, fiecare casă renovată va fi înfrumusețată cu flori potrivite zidurilor din piatră.

Pentru munca lor, voluntarii vor fi recompensați cu momente sportive și artistice. Seara de vineri va fi dedicată muzicii populare bănățene, cu Traian Jurchelea, originar din Ilidia, Elena Cozîltea, Aurelia Ardeleanu și Mariana Chirilovici. Pavel Brebu, autorul monografiei satului, le va povesti voluntarilor momente din istoria Ilidiei și va prezenta ultima sa carte „Portul Popular în Ilidia”. Sâmbătă seara, Teatrul de Artă Socială Mina va prezenta un concept inedit de spectacol al unor artiști consacrați care vin special la Ilidia pentru o reprezentație dedicată participanților de la Color the Village 2021. Spectacolul va fi completat de grupul de copii din Ilidia. Pe lângă toate acestea, în fiecare seară vor avea loc momente sportive cu copiii din sat și voluntari.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei