1 leu – atât valorează pacienții din spitalele românești în ochii actualilor politicieni

 

1 leu

Ultima actualizare a contravalorii hranei pentru o zi de spitalizare în spitalele românești de stat a fost făcută în anul 2016 și era similară cu valoarea unui tichet valoric de masă, adică 10 lei. Informația a fost făcută de Ștefan Fusea, patronul Titan Edilitaria, firma care asigură hrana pacienților din spitalele reșițene, dar și din alte spitale din țară, după externalizarea acestui serviciu.

În prezent, valoarea unui tichet de masă pentru salariați s-a dublat, fiind de 20 de lei pentru fiecare zi lucrată de către aceștia. Reprezentanții Asociației Furnizorilor de Alimente, din care face parte și Ștefan Fusea, președinte al camerei de Comerț și Industrie Brăila, au solicitat an de an guvernanților o creștere a valorii acestor sume, astfel încât hrana pacienților să se îmbunătățească. În spitalele private, contravaloarea celor trei mese zilnice pentru un pacient este de aproximativ 30 – 40 de lei, în funcție de unitatea sanitară.

Și guvernanții noștri au promis că vor crește această sumă. Se vorbea la un moment dat, chiar de 20 de lei, similar unui tichet de masă pentru salariați. S-a avansat și suma de 16 lei pe zi, mult mai puțin decât în spitalele private, dar oricum cu 60% mai mare decât cea actuală. Guvernanții au promis că o vor crește, au pus mâna pe creion, au făcut calcule și….surpriză; rezultatul le-a dat cu virgulă.

În Monitorul Oficial al României din data de 21 aprilie, adică acum o săptămână, a apărut Hotărârea nr 470/2021 care stabilește nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice. E drept că suma diferă de la un pacient la altul, funcție de diagnosticul stabilit la internare, dar am luat în calcul suma alocată pentru un pacient adult, care a crescut, e drept de la 10 lei/zi la…atenție 11 lei pentru fiecare zi de spitalizare. Cu 11 lei pe zi, trebuie asigurată pâine și trei mese pe zi, care trebuie să respecte un standard calitativ și nutrițional bine stabilit. Dacă la asta mai adaugi și faptul că multe dintre unitățile sanitare au conturile blocate și datorii de ani de zile la furnizorii de hrană, tabloul este complet.

O altă anomalie în această hotărâre de Guvern, este încadrarea bolnavilor infectați cu noul tip de virus care ne-a dat viața peste cap de mai bine de un an. Cu toate că este o boală virală, asemeni infecției cu HIV-SIDA, unde bolnavii beneficiază de o valoare a meselor de 17,6 lei pe zi, cei infectați cu noul virus vor primi de luna viitoare hrană de 11 lei, e drept mai mare cu 1 leu față de ceea ce primeau până acum.

Suntem în săptămâna pătimirilor și respectul față de sărbătoarea așteptată de credincioși mă împiedică să spun ceea ce simt, dar cred că în ochii celor care conduc destinele României în acest moment, valoarea unui pacient care se tratează în spitalele de stat și care a contribuit lună de lună cu sute de lei din salariul propriu pentru bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, este de doar 1 leu.

Sănătate să aveți și să nu ajungeți să aflați ce poți să mănânci într-o zi de 11 lei în spitalele românești de stat.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Gheorghe din Oravita

  La fosta guvernare PSD valoram 50 de bani. La actuala valoram 1LEU,iar daca vom avea guvern de uniune nationala,media aritmetica,adica 0 lei 0bani pentru ca da cu rest, si e mai greu de impartim.Vai de noi.

 2. Dinu

  Sub PSD fiecare bolnav avea alocat 10 lei, sub actuala alianta 11 lei; ce vede nenea Agache? 1 leu. Corect era sa zica “1 leu in plus”. Dar PSD sunt laudati si citati fara vreun comentar iar declaratiile “politice” citate des, in timp ce PNL + USR primesc critici. Concluzia e ca trebuiau sa ramana la 10 lei ..sau Reper24 sunt misionari PSD si au misiunea sa-i ia la “bete” pe ceilalti. Pt. ca titlul e inselator si multi se opresc acolo (se presupune ca titlul sintetizeaza informatia din articol). Iar faptul ca spitalele alea au datorii restante de prin 2010 spune cat de eficienti guvernanti au fost PSD atunci.

  1. Dan Agache

   Nenea Dinu, Cei care asigură mâncarea în spitale au cerut majorări de ani de zile și pe vremea PSD și a PD si a PNL și chiar si acum. Dar să dai 1 leu in pluis pentru pacienții din spitale e bătaie de joc. mai bine spuneai ca nu ai de unde si stateai in banca ta.Sau crezi ca era necesar să ridic osanale actualilor guvernanți pentru mirtobolanta sumă de 1 leu în plus. Sa stai tu în spital 2 – 3 saptămâni si să mănânci de 11 lei pe zi.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei