La 40 de zile de la Nașterea Domnului, în data de două februarie, Biserica sărbătorește „Întâmpinarea Domnului“ sau Stretenia. Ziua aceasta se mai numește în popor și Ziua Ursului. Acum, anotimpul rece se luptă cu cel cald, moment propice pentru a face previziuni meteorologice.
Se spune din bătrâni astăzi ursul iese din bârlog și joacă jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra, se va speria și se va întoarce în bârlog, unde va mai sta 6 săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă nu-și va vedea umbra, atunci va rămâne afară și iarna se va opri, iar primăvara urmează să se apropie.
Tradiția populară mai spune despre Ziua Ursului că este una cu multe ceasuri rele, iar cine face nuntă astăzi, va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine. Este și o sărbătoare a babelor, care se adună toate la un loc și vorbesc vrute și nevrute.
Un obicei vechi care se mai practică în ziua de Stretenie, este „Târcolitul viilor“. Conform acestuia, capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile. Totodată, gospodarul trebuie să aibă la el un fel de caltaboș (bundarete) și o sticlă de vin în traistă. Va oficia un fel de ritual: va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei un caltaboș, după care va tăia o coardă de viță de vie, o va unge cu funingine și va bea o gură de vin. La final, după ce toate acestea au fost îndeplinite, va rosti o formulă magică: „ Doamne să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari“. În general ziua de Stretenie se ține pentru sporul casei și pentru sănătate.
Superstițiile specifice acestei zile sunt numeroase, multe dintre ele făcând referire la vremea care va urma: cine va lucra astăzi, va cădea în boală și i se va strâmba gura; dacă un bou va bea apă din streașina casei, atunci anul va fi cu mană pentru albine și oi; dacă este cald, atunci în timpul anului vara va fi călduroasă și îmbelșugată, iar dacă este frig, ger și viscol, atunci vara va fi răcoroasă și neroditoare.
(bundaretele – un amestec de carne, ficat, inimă, splină si slănină fiartă de porc, se fierbe, se sfințește, se taie felii și se mănâncă în vie după un ritual exact fiind purtător de forte magice și înnoitoare.)
sursă foto: spiritualitate Daco-Românească-WordPress
Dan AGACHE
(bundaretele – un amestec de carne, ficat, inimă, splină si slănină fiartă de porc …)
–
Posibilă tradiţie adusă de prin India – Pakistan, unde vaca (rumegătoare) este animal “sfânt” iar porcul este pe invers, curat.