„Zău că-mi vine să las cheile și să plec“ – afirmă primarul din Bănia

1

Edilul comunei Bănia, Alexandru Albu e supărat nevoie mare. Are și motive. Banii alocați de Guvern și cei primiți în urma alocării Consiliului Județean de zilele trecute nu-i ajung nici pentru cheltuielile curente, darmite pentru proiectele de investiții aflate în derulare, ori pentru cofinanțarea celor propuse la Compania Națională de Investiții.

„Pentru noi, primăriile mici contează și cei 50 – 60 de mii de lei, cât ne-au tăiat de la o ședință la alta; chiar contează. Bugetul care l-am primit de la Ministerul Finanțelor este mai mic decât cel de anul trecut și din an în an, primim tot mai puțini bani, iar acum și Consiliul Județean ne-a alocat mai puțin. În 22 aprilie am stabilit ședința de Consiliu Local pentru împărțirea bugetului, dar tot ce putem face este să punem strict cheltuielile de funcționare și dacă mai rămâne ceva facem, dacă nu…stăm și ne uităm.

Trebuie să ținem cont de foarte multe lucruri: școala trebuie să funcționeze, avem serviciile lunare care trebuie să le plătim lunar, iluminatul public, cel de la unitățile care sunt în subordinea noastră, etc. E rău că nu se întrevede o sursă de finanțare pentru diferite proiecte. Noi vorbim că am depus la CNI trei proiecte, dar cine știe când vor fi aprobate. Mai sunt proiectele în derulare, e greu“, a explicat edilul.

Proiectele de care amintea primarul Alexandru Albu sunt menite să facă viața comunității mai ușoară; e vorba de canalizare în Bănia, alimentare cu apă în Gârbovăț și o suplimentare pentru Bănia și un drum vicinal între comuna noastră și Eftimie Murgu.

„Dacă ne vine aprobarea de la Ministerul Mediului pentru proiectul privind iluminatul public, avem doar acolo cofinanțarea noastră de 100 de mii de lei, adică un miliard de lei vechi, plus proiectul tehnic pe care tot nai trebuie să-l facem. Avem de ales între a ne împrumuta la bancă și a renunța la proiect. În plus eu mai am niște probleme care vin din urmă, cu o firmă pe care am plătit-o pentru o lucrare, a intrat în faliment și asta e. Degeaba îi dau în judecată că nu am cu cui să-i mai cer rambursarea banilor“ , a mai precizat primarul comunei Bănia.

Asemeni domniei sale și alți primari de localități mai mici, fără putere economică, se confruntă cu aceleași probleme: pe deoparte dorința de face ceva pentru comunitățile lor, pe de altă parte lipsa banilor necesari pentru cofinanțările proiectelor de investiții.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Dinu

    Asta-i rezultatul haosului administrativ ramas in urma anilor de guvernare in care populismul si risipa de bani au fost cuvant de ordine: o comuna de 2000 de suflete au primar si 11 consilieri intr-o primarie care n-au bani proprii si merg la judet sa-i ceara; si-apoi se plange ca nu primeste cat a cerut. Pe cand o reorganizare administrativa nationala, ca daca continuam la fel, riscam sa avem in curand si sef de cartier/strada platit tot din bani publici si creste corul functionarilor publici care n-au resurse suficiente; si in final intrebarea fundamentala: ce fac ei pt. acei bani pe care-i cer?.

  2. Gheorghe din Oravita

    Singura solutie=reforma administrativa cu primarie la peste 100 000 de suflete,maxim 10 consilieri,1 secretar,1 jurist si veti vedea cum curg banii.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei