Vot majoritar pentru „Da”! Peste 80% dintre cărășeni au ales să contribuie la validarea referendumului

modelmic

Peste 80% dintre locuitorii județului Caraș-Severin care au participat la referendumul pentru justiție au ales „Da” la ambele întrebări înscrise pe buletinele de vot.
Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, au votat un număr de 92.133 de cărășeni, ceea ce înseamnă un procent de 34,54 % din totalul de 267. 045 votanți înscriși pe listele electorale.

La referendum, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin “Da” sau “Nu” cu privire la următoarele întrebări:
1. ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

La prima întrebare au răspuns „Da” – 84% dintre votanți, iar pe „Nu” au pus ștampila doar 16% dintre alegători.
La întrebarea 2 au votat „Da” – 85% dintre cărășenii care au ales să intre în cabina de vot cu toate cele trei buletine, și doar 15% au pus ștampila pe „Nu”.
Din totalul de 44,77% al celor care și-au exercitat opțiunea electorală, doar 10,23% dintre cetățenii județului au refuzat buletinele pentru referendum din 26 mai.

La nivel național, 4.504.968 de persoane au votat “Da” la întrebarea nr. 1 şi 4.361.191 au spus “Da” la întrebarea nr. 2.
La întrebarea nr. 1 au răspuns “Nu” – 769.313 de alegători, iar la întrebarea nr. 2 au spus “Nu” – 732.024.
Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, a fost necesară o prezenţă la urne de cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electoralepermanente, iar opţiunile valabil exprimate să fie de cel puţin 25%.

foto:  Playtech

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei