Visul secular, împlinit de două personalități marcante din Ilidia

 

modelmic

Evenimentul din acest an al „Serilor de poezie de la Ilidia” se adaugă șirului de manifestări naționale dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, organizatorii dorind să cinstească memoria personalităților locale care s-au implicat activ în săvârșirea actului Unirii.

Asociația „Ilidia Historical Village” și Protopopiatul Greco – Catolic Oravița organizează, în zile de 22 și 23 septembrie, ”Serile de poezie de la Ilidia” și cea de-a IV-a ediție a Festivalului – concurs de literatură „Dr. Ion Țeicu”.

Din program:

Ora 12:00 – Primirea invitaților

ora 12:30 – Medalion comemorativ ”Ilidia și Marea Unire”: dr. Ion Țeicu, pr. greco-catolic Ion Covrig – participanți la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia;

ora 14:00 – Prezentarea lucrărilor nominalizate pentru premiere, în lectura autorilor;

Ora 16:00 – Întâlnire cu medicul de renume mondial și scriitorul Dimitrie Grama, nepotul doctorului Ion Țeicu și urmașii preotului Ion Covrig. Lansări de carte cu autori din toate regiunile României Mari, laureați la edițiile „Serilor de poezie de la Ilidia”;

Ora 17:30 – Dezvelirea și sfințirea plăcii memoriale de la casa preotului greco-catolic Ion Covrig;

Ora 19:00 – Decernarea premiilor „Serile de poezie de la Ilidia” și Festivalul-concurs de literatură “Dr. Ion Țeicu” la Casa de vacanță Andreea Lazăr din Ilidia.

Preotul greco-catolic Ion Covrig și doctorul Ion Țeicu, personalități importante ale satului din Valea Carașului, au primit acreditările comunității locale, în 1918, pentru a se alătura delegației bănățene în scopul reprezentării dorințelor de unitate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.  Preotul Ion Covrig a fost inițiator al mișcării de reîntregire a României Mari, cauză pentru care, în 1913, a fost deschis un proces politic împotriva lui, iar în 1916 a fost încarcerat la Sopron (Ungaria). La 1 decembrie 1918 este numit comandant al Gărzii Naționale din zona Oravița, iar în 1929 a fost decorat cu distincția „Coroana României” în grad de ofițer, Meritul Cultural pentru Biserică clasa II și Medalia „Ferdinand”. Profesorul și doctorul Ion Țeicu, supranumit de către întreaga comunitate „medicul săracilor”, datorită implicării active și neobosite în ajutorarea celor mulți și necăjiți, aderant și promotor al ideii de unitate a tuturor românilor, își va continua activitatea profesională și politică după 1918. Ca semn de apreciere și recunoaștere a implicării sale în împlinirea visului secular, după 1926 (când se înființează județul Căraș cu capitala la Oravița) el va fi numit prefect al acestui nou înființat județ.

Asociația ”Ilidia Historical Village” este înființată în anul 2013 și are drept scop promovarea culturii și salvarea patrimoniului local (istoric, natural și construit), unul dintre dezideratele asociației fiind reclasificarea satului, dorindu-se atribuirea clasificării de sit rural protejat sau ansamblu rural istoric.

Evenimentul va fi organizat de către Protopopiatul Greco-Catolic Oravița, Asociația ”Ilidia Historical Village” și poetul Nicolae Pătruț, anul acesta ajungând la a patra ediție consecutivă.

 

Segiu TABAN

afis-seriledepoezie

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei