Vila Koch, o clădire emblematică a Reșiței, va intra în reparații capitale!

Vila Koch

Una din clădirile emblematice ale municipiului Reșița, Vila Koch, construită în urmă cu peste 100 de ani, va intra în viitorul apropiat în reparații capitale. Aproape 1 milion de lei vor fi investiți pentru a-i da strălucirea de altădată imobilului în care își desfășoară în prezent activitatea Casa Corpului Didactic din Caraș-Severin. 

Banii vor veni de la Ministerul Educației, care a aprobat solicitarea trimisă de  conducerea CCD, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean, au precizat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, conducătorii celor două instituții. Mai exact, pentru lucrările de la fosta vilă Koch, Ministerul a aprobat alocarea sumei de 956.000 de lei, din care 76.000 de lei vor fi folosiți pentru reabilitarea termică a clădirii, iar 880.000 de lei vor merge către reparații capitale.

Conform inspectorului școlar general Nicolae Grindeanu, această investiție era absolut necesară:

„ Așa cum este cunoscut CCD este un centru de resurse, de asistență educațională, atât pentru formarea cadrelor didactice pentru procesul de învățământ cât și pentru formarea managerială. Noi vrem ca această instituție să își recapete rolul pe care l-a avut cândva și care a fost sensibil diminuat de-a lungul anilor și prin această investiție trebuie să fie o instituție în care cadrul didactic trebuie să găsească ceea ce are nevoie în formarea lui”.

Potrivit lui Grindeanu, toate lucrările ce vor fi realizare la sediul CCD vor fi atribuite prin licitație, nu în mod direct, pentru a elimina orice fel de suspiciune.

Vila Koch

Cum Vila Koch este o clădire de patrimoniu, lucrările se vor desfășura sub atenta supraveghere a reprezentanților Direcției Județene de Cultură, a ținut să precizeze directorul CCD, Nicoleta Marcu, care a făcut și o scurtă trecere în revistă a istoriei imobilului:

„Clădirea a fost construită în anul 1900, în stil eclectic de către inginerul Koch, cel care a participat la construirea marelui baraj din Banat, Văliug-Breazova. Destinația inițială a construcției a fost de locuință familială, apoi de locuințe colective, local public și, din 1982, a fost transformată din local, în sediu al Inspectoratului Școlar Județean și al Casei Corpului Didactic. Din 1990, clădirea a fost intabulată pe Casa Corpului Didactic. În noaptea de 14 pe 15 iulie 2001, clădirea a fost afectată de un  incendiu”.

Ultimele lucrări de reabilitare la Vila Koch au fost realizate în urmă cu peste 10 ani. De menționat că imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice din municipiul Reșița.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. DORU

    In noaprtea cu pricina, Vasi Voicu, redactor al radio Terra Sat, iesit la o tigara pe balcon in blocul de vizavi de CCD (Romarta unde era sediul Terra Sat) a vazut fumul iesind prin acoperis si a anuntat pompierii. Asta, ca un remember :)

  2. unu de pe strada

    ….imi amintesc..era anul in care CS-ul a avut rezultate fenomenale la BAC!! Intamplator, evident intamplator, au ars tocmai lucrarile de la bac care erau depozitate in pod..! si la fel de intamplator..tocmai trebuia sa vina un control de la minister tocmai pe tema lucrarilor de bac!

  3. yo 2

    Nu stiu cati resiteni stiu/isi amintesc ca Vila Koch pe la inceputul secolului XX era folosita ca bordel!!!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei