Viitorii jurnaliști, actori și oameni de artă ai României se școlesc zilele acestea în Caraș-Severin!

modelmic

 

În zilele care urmează, începând din 4 și până pe 10 august Centrul de agrement de la Râul Alb va găzdui  Școala națională de vară Atelier15. Viitorii jurnaliști, actori și oameni de artă ai României vin în Caraș-Severin pentru a intra în culisele pasiunii lor.

 

Un număr de 65 de tineri cu vârsta minimă de 14 ani, selectaţi la nivel naţional pe baza unui formular de candidatură, vor participa la cele șase zile de atelier în inima naturii cărășene.

Selecţia participanților s-a realizat de către un grup de traineri care îi va însoți pe elevi pe toată perioada aventurii. Aceștia au ținut cont în decizia lor de modul de susținere a motivației, unitatea conceptuală şi stilistică, precum şi estetica prezentării formularului respectiv.

Atelier15 este un prilej perfect pentru ca tinerii cu înclinaţii spre comunicare, jurnalistică, teatru, să interacționeze și să se familiarizeze cu secretele din spatele pasiunii lor.

„Programul şcolii naţionale urmăreşte îmbogăţirea cunoştinţelor privind comunicarea în sens larg, abilitarea tinerilor pentru a putea lucra într-o echipă în diverse proiecte și activități. Pe lângă acestea, pe parcursul celor 6 zile vor avea loc şi aplicaţii, cum ar fi documentarea, teatru de improvizație, exerciții de comunicare non-verbală, realizarea unei piese de teatru, înregistrarea, rostirea în microfon, realizarea unui sumar şi a unui desfăşurător de emisiune, realizarea în direct a unei emisiuni radio complexe”, explică organizatorii.

Cursurile vor fi predate de profesionişti cu o bogată experienţă în domeniul lor de activitate. Atât cursurile teoretice cât şi aplicaţiile vor fi coordonate de actori, jurnalişti, buni profesioniști, care au expertiza necesară de lucru dar sunt şi interesaţi în a împărtăşi tinerilor din experienţa lor.

Trei ateliere principale le vor ocupa timpul participanților în săptămâna care urmează. Printre acestea se numără cel de jurnalism:

La acest curs se va realiza un ziar care va apărea în fiecare zi a taberei, jurnalul de tabără (în format radiofonic), emisiuni radio, banca de imagini şi interviuri, cursuri de iniţiere în mass-media, precum şi organizarea de activităţi artistice şi “mini evenimente” (concursuri, audiţii muzicale, expoziţii, seri de filme, întâlniri cu personalităţi locale etc). Coordonatorii acestui atelier sunt Ramona Szucsik si Sorin Mocan Szucsik.

Un altul este atelierul de teatru de improvizaţie:

Teatrul de improvizaţie este un gen teatral în care nu există text dinainte scris, actorii improvizând replici, scenete, versuri şi cântece, toate acestea pe baza sugestiilor date de public.  Alături de actorii-lectori, participanţii la acest atelier vor descoperi cât de importantă este echipa în care lucrează, îşi vor antrena capacitatea de a se adapta secundă de secundă unor situaţii neprevăzute, îşi vor exersa spontaneitatea şi imaginaţia. Coordonatorul atelierului: Ana-Maria Cizler.

De asemenea, participanții vor avea la dispoziție și un atelier de teatru:

Atelierul va familiariza participanții ce vor opta pentru acest atelier cu ce înseamnă rețeta unei piese de teatru: scenariul, regia, actorul, decorul, imaginea, sunetul. Vor învăța să facă primii pași în arta actorului și despre cum se creează un rol. Vor încerca și exersa diverse situații scenice și exerciții de pregătire, specifice actoriei (adaptabilitate, relaționare, joc scenic), toate puse într-un context dinamic și plăcut. La final, ultimul curs are forma unui spectacol cu public în care participanții vor putea testa tot ce au învățat în zilele de curs.

„Aplicanții vor opta pentru ateliere în ordinea preferinței, organizatorii rezervându-și dreptul de a-i repartiza pe cei selectați în funcție de criteriile de selecție specifice fiecărui atelier. Pe toata durata școlii de vară, participanții selectați vor urma cursurile unui singur atelier”, au mai menționat organizatorii.

Atelier 15 este un proiect organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului, Centrul de Voluntariat Reșița, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reșița.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei