Victorie Agent Green la Tribunalul București privind stoparea tăierilor în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!

parc

Victorie Agent Green la Tribunalul București pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului în procesul intentat Agenției de Protecția Mediului Caraș-Severin și Romsilva. Cei de la Agent Green susțin că în data de  26 mai au primit motivarea prin care s-a suspendat planul Romsilva de tăiere pe 68% din suprafața parcului.

Dacă planul Romsilva nu ar fi fost suspendat de Tribunal, atunci iată câteva dintre problemele identificate de Agent Green în planurile distructive ale Romsilva:

1 – Suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu 5527 ha față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română-filiala Timișoara. Dacă în anul 2013 zona de protecție strictă și integrală însuma 17.299 ha (47,5%), varianta de anul acesta reduce zonele protejate la doar 11.771 ha, adică 32% din suprafața parcului. Cu alte cuvinte, o suprafață de teren mai mare decât cea a orașului Reșița ar fi urmat să fie exploatate commercial.

2 – Rezervația Bârzăvița ar fi continuat să cadă sub lama drujbelor. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a favorizat tăierile în rezervație, mascând exploatările și extragerea de material lemnos prin utilizarea unui limbaj tehnic și ambiguu. Activitățile permise în interiorul rezervației sunt încadrate ca fiind „cercetări privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru grădinărit (selectarea arborilor de extras, stabilirea căilor de colectare, a tehnologiilor utilizate etc.) și măsuri de management specific”.

Cu alte cuvinte cheia în care trebuie citite aceste rânduri este următoarea: „stabilirea căilor de colectare” = amenajarea de căi de acces pentru TAF-uri, „selectarea arborilor de extras” = exploatare forestieră mascată, „cercetări privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru grădinărit” = exploatare forestieră mascată. În realitate echipa de silvicultori, care a elaborat planul de management, a urmărit facilitarea lucrărilor de exploatare forestieră în Rezervația Bârzăvița, care în prezent este strict protejată.

3 – Rezervațiile Cheile Carașului și Buhui Mărghitaș ar fi continuat să fie afectate parțial de exploatări forestiere. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a exclus din zona de protecție strictă și integrală anumite parcele de teren, acolo unde există posibilitatea de extragere a unui volum mare de lemn de cea mai bună calitate”, precizează Agent Green într-un mesaj public.

Agent Green a publicat un video documentar despre problemele din Semenic, în cadrul seriei de investigații intitulată „Un Masacru Național / Out of Control” pentru a atrage atenția publicului larg și pentru a responsabiliza Ministerul Mediului să protejeze strict toate cele 13 parcuri naționale din România.

În documentar se regăsește și situația din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, precum și amenințările din partea Romsilva la care au fost supuși membri ai Consiliului Științific de la parc că exploatările din rezervații trebuie avizate, în caz contrar aceștia urmând să fie puși să plătească milioane pentru pierderile cauzate pentru că nu se realizează tăierea, după cum afirmă cei de la Agent Green.

Nu există pierdere pentru că nu ar trebui să existe tăieri planificate într-un parc national” explică Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, schimbat ulterior din funcție prin ordin de ministru.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului are cea mai mare pădure virgină de fag din întreaga Uniune Europeană.

În iulie 2017, anumite zone insulare ale parcului au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO.

 

foto: News Romania

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Liviu

    Romsilxa statul român criminalii pădurilor gunoaie umane atentatorul la viață .trebuie luptat pe toate căile cu asemenea jigodii

  2. Țeapă la proști

    Degeaba, suntem de multă vreme vânduți. Restul e crimă și pedeapsă, blestemul nației române!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei