Vâscul, între legendă și știință! Știi cine a inventat tradiția sărutului sub vâsc în noaptea dintre ani?

modelmic

Toate mitologiile europene urcă vâscul pe un piedestal, acesta fiind considerat o plantă magică, un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și al armoniei.

Tocmai de aceea, vâscul mai este denumit și „creanga de aur” care, odată pusă în case sau la pragul ușilor, reprezintă un semn de bun augur al dragostei, dar și un apărător și protector al casei și al familiei.

Primul sărut sub vâsc a aparținut anglo-saxonilor, răspândindu-se repede ca o tradiție în multe țări. Sărutul sub planta considerată de mulți că vine direct din cer, anunță un an plin de dragoste, noroc și multă fericire.

Cu astfel de premoniții optimiste, nici nu este de mirare faptul că această tradiție anglo-saxonă a ajuns un ritual respectat pe întregul mapamond. Mai mult, mulți dintre cei care în noaptea de Anul Nou își pregătesc rămurelele de vâsc , consideră că cei care îi vor săruta reprezintă iubirea eternă, așteptată de mult.

Legende legate de vâsc sunt multe,  iar printre cele mai cunoscute este aceea a celților, care recoltau vâscul numai dupa solstițiul de iarnă și foloseau o seceră din aur. Mai mult, celții  au fost cei care au inițiat un adevărat cult al acestei plante pe care o considerau de esență divină. În viziunea lor, cel mai prețios vâsc era cel crescut pe stejar, pe care îl numeau „lacrima stejarului”

O altă legendă îi amintește pe vikingi, cei care divinizau vâscul, considerându-l un simbol al păcii, un spirit ce-i proteja de cele rele.
Chiar dacă majoritatea tradițiilor leagă vâscul de sărbătorile de iarnă, iar în zilele noastre, oamenii se sărută simbolic sub rămurile verzi doar de distracție, puțini sunt cei care cunosc despre vâsc faptul că acesta este și un medicament.

Sub denumirea de Viscum Album, vâscul este o plantă care crește parazitar pe crengile arborilor, dar și pe cele ale unor pomi fructiferi. Această plantă este un bun remediu pentru hipotensiune și astm. Infuzia și siropul de vâsc pot fi folosite în tratarea afecțiunilor cardiace, renale sau pulmonare și în prevenirea apariției tumorilor.

Cu toate acestea, unele tipuri de vâsc sunt toxice, putând fiind chiar letale. Vâscul ce crește pe plop, tei, salcie, frasin, nuc, arțar, paltin sau salcâm este foarte toxic și nu se utilizează în medicină. Cel ce crește pe măr, prun, gutui, păr, pin, brad sau trandafir are o toxicitate mult mai mică, nefiind periculos.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei