Valeria Schelean: Lipsa de educație le face pe femei să tacă în fața violenței

modelmic+editorial

Statisticile referitoare la cazurile de violență în familie sunt îngrijorătoare în România, iar cifrele adunate de către autorități nu reprezintă, din păcate, realitatea faptică și nici nu contorizează acele situații în care victima nu apelează la sprijinul autorităților atunci când este agresată.  

Acesta a fost abordarea deputatului PNL, Valeria Schelean Șomfelean, în cadrul Conferinței  regionale pentru Europa Centrală și de Est, „Să promovăm legi eficiente pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”, organizată la București în perioada 12-14 iunie.

”Motivele nesesizării unor asemenea cazuri sunt multiple, de la teama de a fi stigmatizată de comunitate, dependența emoțională și uneori chiar financiară a victimei față de agresor, teama de comportamentul agresorului, ulterior unei astfel de sesizări, lipsa unei protecții reale și eficiente din partea organelor statului, dar poate cea mai importantă cauză este aceea a lipsei educației femeilor și fetelor cu privire la drepturile lor într-o societate modernă, într-un stat democratic.”, a susținut parlamentarul PNL.

România a făcut progrese majore în ceea ce privește asigurarea unui cadru legislativ care să reglementeze protecția victimelor violenței domestice însă, evident, acesta trebuie îmbunătățite permanent în raport de realitățile sociale actuale. Și subiectul va reveni în atenția Parlamentului odată cu decizia CCR din aprilie anul acesta.

”Mă bucur că, împreună cu Asociația Necuvinte, cu d-na Simona Voicescu, am contribuit la îmbunătățirea acestui cadru legislativ. Însă, reglementările Parlamentului, ca și autoritate legislativă, în direcția stopării acestui fenomen, trebuie să fie dublate de politici publice ale Executivului pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Statul român, prin organele sale la nivel central și mai ales la nivel local, ar trebui să dubleze eforturile pe care le fac de ani de zile organizațiile non-guvernamentale în acest domeniu și să realizeze o campanie activă de informare a tuturor femeilor și fetelor, potențiale victime ale violenței domestice, despre drepturile lor, despre măsurile de protecție de care pot beneficia și timpul efectiv necesar implementării unor astfel de măsuri, despre sprijinul pe care îl pot primi din partea autorităților pentru a depăși astfel de situații.”

De multe ori însă, cazurile ieșite la iveală, ne demonstrează și faptul că, la rândul lor, reprezentanții autoritățile publice au nevoie de mai mare instruire în legătură cu procedurile pe care trebuie să le urmeze în situația în care se află în fața unui caz de agresiune domestică.

”Doar pentru că agresiunile se petrec într-un mediu familial nu însemnă că autoritățile nu pot interveni. Dimpotrivă. Cele mai mari tragedii se întâmplă atunci când agresiunile se petrec în familie, pentru că victima este mult mai captivă într-o relație cu agresorul și, în consecință, are mult mai multă nevoie de siguranță și protecție din partea societății și a autorităților statului pentru a putea „evada” dintr-un astfel de mediu ostil.

Cred că, dacă în mediul urban există totuși în rândul femeilor o conștientizare cu privire la amploarea acestui fenomen și o mai mare siguranță pentru femei că pot găsi ajutor și protecție, situația nu se prezintă la fel și în mediul rural, în comunitățile medii și mici. Consider că mesajul nostru trebuie să ajungă mai puternic în rândul acestor femei și fete. Eforturile statului român trebuie să se îndrepte în egală măsură și către aceste comunități medii și mici, printr-o educație constantă și o informare a tuturor femeilor despre drepturile lor.”, a subliniat Valeria Schelean Șomfelean.

Scopul acestor demersuri poate fi cel mai bine atins dacă astfel de campanii de educare și informare se adresează, preventiv, și potențialilor agresori.

”Cred că educația în acest domeniu trebuie să înceapă de timpuriu, chiar din timpul cursurilor de școală, prin dascălii, profesorii, diriginții care formează caracterul viitorilor adulți, viitorilor soți, viitorilor părinți. Spun asta pentru că, de cele mai multe ori, copiii sunt influențați în comportamentul lor la maturitate de exemplele pe care le-au avut acasă, de modelele oferite de părinți. Un copil care trăiește într-o permanentă agresiune fizică și emoțională în propria casă, trebuie ajutat de societate să distingă normalitatea în viața de familie, tocmai pentru a nu copia, a nu perpetua astfel de comportamente.”, a conchis deputatul Valeria Schelean Șomfelean.

Toate demersurile la nivel legislativ care pot avea un  impact semnificativ asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, asupra drepturilor femeilor în particular, trebuie să beneficieze de o dezbatere reală în rândul societății, de transparență în ceea ce privește adoptarea și implementarea unor astfel de norme juridice în mod real.

 

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Vali

    De ce tac femeile in cauza? De teama de a nu se face de rusine fata de societate? Mai bine ar fi sa faca animalul de ras pe toate retelele de socializare sa-l stigmatizeze toata lumea, sa nu mai aiba nas sa iasa in lume!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei