Valeria Schelean îl trage la răspundere pe Mocioalcă pentru legea care-i supără pe ciobani!

modelmic

 

„Îi solicit public Președintelui PSD Caraș-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, explicații referitoare la motivele pentru care a inițiat legea care a stârnit mânia oierilor din județ și din toată România”, explică Valeria Schelean încă din începutul punctului său de vedere.

Deputatul PNL susține că, pentru încă o dată, interesele cetățenilor din Caraș-Severin sunt sacrificate de către organizația locală a PSD în favoarea unor grupuri de interese foarte specifice și foarte bine articulate și conectate la mediul politic. Acest comportament este săvârșit chiar de către Președintele PSD Caraș Severin, Ion Mocioalcă, susține Valeria Schelean, care nu se sfiește să lucreze în favoarea prietenilor săi și în detrimentul cărășenilor.

Ion Mocioalcă, președinte al organizației județene a PSD în județul Caraș-Severin și deputat în Parlamentul României vreme de 16 ani de zile, este unul dintre cei zece deputați și senatori care au modificat Legea vânătorii și a fondului cinegetic prin prevederile care reglementează numărul de câini la stână.

„Vreau să subliniez și momentul în care deputatul PSD Ion Mocioalcă a depus această lege care a stârnit mânia ciobanilor și tuturor românilor deopotrivă. Legea a fost depusă în circuitul legislativ pe 18 februarie 2013, la începutul sesiunii parlamentare, adică a fost unul dintre primele lucruri făcute de când Mocioalcă a câștigat, în 2012, un nou mandat, având drept sarcină reprezentarea cetățenilor județului Caraș-Severin în Camera Deputaților.

Cu alte cuvinte, una dintre primele acțiuni politice ale Președintelui PSD Caraș-Severin după depunerea jurământului de deputat a fost chiar împotriva intereselor celor din județ. Interesele de partid și lobby-ul vânătorilor au contat mai mult pentru dl Mocioalcă decât cărășenii care i-au dat votul.

În acest context, vreau să-mi exprim solidaritatea față de cei 60 de oieri din Caraș-Severin, membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine din județ, care au venit să protesteze față de această lege aberantă, introdusă tocmai de către un cărășan și îi solicit public explicații dlui Ion Mocioalcă referitor la motivele pentru care a inițiat această lege”, explică Valeria Schelean.

UP-DATE: Deputatul Ion Mocioalcă a comentat acuzațiile Valeriei Schelean-Șomfelean

În legătură cu cele afirmate de deputatul Schelean, președintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, ne-a declarat că nu este iniţiatorul principal al legii şi argumentele pro în vederea susţinerii acestei legi au fost cu adevărat solide.

Ce să zic? Prin comunicate de presă putem închega acuzaţii mai ceva decât brânza ciobanilor. Ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti nu are nicio legătură cu oieritul, ci cu patronii oierilor care se tem pentru subvenţiile pe care s-ar putea să nu le mai primească de la APIA. Ei, ciobanii adevăraţi, erau în munţi cu oile, nu la proteste. Legea trebuie înţeleasă clar, nu la modul general, cum ne place. Nu sunt iniţiatorul principal al legii ci, în urma unor discuţii argumentate, am zis că o susţin. Credeţi că m-am trezit într-o dimineaţă şi m-am gândit: măi, cum să le fac eu viaţa grea oierilor? Nu am făcut aşa ceva şi nimeni nu îngreunează viaţa ciobanilor, dar să le luăm pe rând. Reducerea numărului de câini s-a impus numai pentru cei care însoţesc oile pe câmp. La stână, pot să aibă şi 20 de câini că nu îi opreşte nimeni, dar pe câmp aceşti câini mănâncă vânatul mic. De aia li s-a spus ca turmele să nu mai fie însoţite pe câmp de haite întregi“, a ținut să afirme deputatul Ion Mocioalcă. Șeful Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională mai susţine că în condiţiile actuale, când habitatele naturale ale faunei sălbatice se reduc ca suprafaţă şi se degradează continuu, problema protejării unor specii cinegetice ameninţate se pune din ce în ce mai responsabil, iar „măsura limitării numărului de câini din habitatele naturale este una eficientă, ce se impune a fi menținută. Altfel, o să vedem în diverse zone ale ţării doar haite de câini sălbăticiţi. Desigur că la masa dialogului, nicidecum în stradă, haiduceşte, problema câinilor de la stâni se poate soluţiona, prin înţelegerea nuanțată a prevederilor legii“.

Cât despre interzicerea păşunatului timp de câteva luni, Ion Mocioalcă a declarat: „Există un studiu al Academiei de Ştiinţe Agricole care susţine că este nevoie de un repaus şi în păşunat. Oaia distruge cu picioarele de şapte ori mai mult decât cu gura. De asta este nevoie de un repaus ca solul să se refacă, la fel şi iarba. Păşunatul în perioada hibernală face rău oricărui teren şi asta o ştiu şi ei, cei care protestează. Haideţi să nu mai fim atât de înverşunaţi şi să susţinem crescătorii de animale şi faptic, nu doar prin răfuieli prin presă. Şi eu îi susţin pe cei 60 de oieri din judeţ. Nimeni nu urăşte brânza, oierii şi câinii, nimeni nu ajută vânătorii, doar s-au luat nişte măsuri pe baza unor argumente solide“.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. tibi

  Wtf! ” interesele cetățenilor din Caraș-Severin sunt sacrificate de către organizația locală a PSD în favoarea unor grupuri de interese foarte specifice și foarte bine articulate și conectate la mediul politic” . Ce sa-ti zic s-au gasit basistii sa-si dea cu parerea. Poate ne spune fatuca asta si cam care interese ale cetatenilor din Caras-Severin au fost aparate de ticalosii de la pdl cand au fost la ciolan. Poate ne spune si copresedintele blaga cam care era treaba cand era el mare si tare la vama Bihor!

  1. Ioan

   Tibi, priecene tu habar n-ai de realitate. creierul tau este limitat, cred ca locuiesti la etajul X. Nu stiu cine a votat asemenea lege, dar ce sa mai cred.
   Ar trebui intrebati domni parlmentari ce au votat!!!!!?, vai de capul nostru cine ne reprezinta!!!!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei