USR, o șansă pentru viitorul politic al lui Popa, Torma, Borcean și Popescu? „Răbdare“, spune Plujar !

modelmic

Dezamăgirea primarului Reșiței în urma excluderii primarului M9 Adrian Torma din PNL și a îndepărtării din forul de conducere politică liberală a colegului său de la Caransebeș, Felix Borcean, a fost una de proporții. Chiar dacă nu a lăsat să se întrevadă acest lucru, oferind imaginea edilului preocupat de problemele administrative ale urbei de pe Bârzava, viitorul politic îl macină în aceste zile pe Ioan Popa, chiar și aflat  la multe mile distanță de casă. La fel ar sta lucrurile, spun sursele noastre, și cu colegii săi liberali, „cardinalul Richelieu“ Hadrian Popescu fiind în continuare un anti-velist convins, după cum se declară, care încearcă vântul politic propice care să-l ducă din nou pe Nelu și echipa „îți mulțumim“ spre viitoarele mandate, de primar, respectiv de vici, duci, conți, cardinali și alte posturi cheie din administrația reșițeană. Reșița, oraș sărac, dar cu potențial, cum ar spune unii!

Ah, să nu uit! A revenit sub umbrarul primăriei și Hotnogu – Dorinel Hotnogu –Give me Four!, fost viceprimărel, ajutor de nădejde, minte brici, răspânditor de sofisme și acumulator de beneficii pe numele soției, un neprecupețit sfătuitor chiar și atunci când n-ai nevoie de părerea lui avizată. Primăria avea nevoie la ora asta de Hotnogu, așa cum avea Trump nevoie să-l ia la mișto cu șapca pe Iohannis.  Descălecarea lui Hot No Gu, chiar în siajul primarului Popa ar putea fi un alt semnal că liberalii ancorați în portul primăriei pot coti barca spre USR? Se știe că Vela l-a zburat pe Dorinel Hotnogu acu mai mulți ani de pe crucișătorul său, Potemkin înmatriculat la Caransebeș. Și chiar dacă Dorinel mai zgârie și astăzi tastele formând numărul lui Orban, pentru Ludovic, fostul viceprimar de Reschitza nu mai reprezintă o miză, ci eventual un fost coleg ex-liberal. Să ne fie clar, odată pentru totdeauna: Vela nu e politician de alaltăieri. Marcel e genul de politician care a acumulat enorm în deceniile politice de pe urmă, știe să joace brâul cu „șticuri“, o figură de politican îmbrăcat la 4 ace, căruia îi place postura de lider în capul mesei, care coboară nivelului dialogului la graiul dulșe bănățean pentru a lua caimacul întregului public, îți zâmbește electoral, dar dacă simte că umbli cu cuțitul în poșetă te-aruncă de pe vas în mijlocul oceanului. Marcel nu înghite revoluțiile interne din organizație, ci mai degrabă atitudini supuse, ușor vocale, și acelea de partea lui, pentru a-și pune în practică propriul proiect politic județean, că de țară ar fi prea mult spus. Iar dacă se nasc lideri politici vocali, nu neapărat rău intenționați, dar care nu recunosc autoritatea unui președinte de organizație, gen Torma sau Borcea de Caransebeș, aceștia, așa cum s-a văzut, au o singură șansă în fața lui Vela: să își caute alt partid sau mai brutal formulat, „să cânte la altă masă“.

Cele doua partide „mari“ românești PSD și PNL sunt entități organizate feudal. Asta au resimțit pe pielea lor Popa, Torma și Borcean.  La fiecare nivel, liderul oferă beneficii (poziții în administrație, drept de exploatare a resurselor publice) în schimbul sprijinului politic de la nivelul imediat inferior. Deciziile sunt luate de sus în jos sau între două nivele adiacente, individual sau în cerc restrâns, fără vreun input de la bază.  Selecția candidaților se face în general de sus în jos, pe criterii tribale, vezi dacă vrei cazul Mocioalcă nași, fini, gineri, etc. sau tranzacționale (bani sau sprijin media pentru campanie). În contrapartidă, USR a venit în 2016 cu o ofertă politică modernizatoare, sumarizată în câteva idei: reprezentare politica onestă, anticorupție, transparență și competență. Credibilitatea se baza pe istoricul de implicare civică a lui Nicușor Dan și câtorva alți activiști ONG, și pe o experiență de (bună?) guvernare a lui Cioloș și a echipei de tehnocrați.

Am stat de vorbă cu liderul USR Caraș-Severin, Andrei Plujar, în legătură cu posibila trecere de la PNL la USR a primarului Ioan Popa, a demisionarului Adrian Torma și a „independentului“ Borcean. În ceea ce privește formațiunea pe care o conduce la nivel județean, acesta nu crede că personalitățile amintite ar face pasul spre USR și nici nu a avut întrevederi directe cu aceștia. Singurele discuții prin intermediari ar fi fost purtate cu Adrian Torma, dar fără o finalizare prin semnarea vreunei adeziuni. Sau poate Popa, Torma și Borcean își negociază pozițiile direct cu liderii de la București, iar liderul de la USR CS  a rămas în offside. Mai mult decât atât, Plujar susține că prin statutul USR, cei trei politicieni nu ar putea fi primiți în Uniune, ca urmare a faptului că dacă ai fost membru al unui partid politic parlamentar și ai deținut funcții administrative publice în ultimii doi ani USR nu te poate primi, oricât ți-ai manifesta dorința și oricât de tare ai știi să solfegiezi pe trei voci: Fără penali în funcții publice! – de altfel un test obligatoriu pentru doritori.

Așadar, ar mai fi câteva probleme de rezolvat, eventuale derogări de la statut, chiar dacă la această oră niciunul dintre cei amintiți mai sus nu ar fi dispuși să afirme cu subiect și predicat, „Mergem cu USR la localele din 2020“, însă opțiunea este una tot mai vehiculată de mușchetarii pe ale căror carnete de partid scrie „încă“ PNL.

Vom trăi și vom mai povesti!

 

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

 1. zero

  “Cele doua partide „mari“ românești PSD și PNL sunt entități organizate feudal. Asta au resimțit pe pielea lor Popa …”

  Or fi poate …
  Doar că “cinstitul” tăiţelu’ (Popa) jinduieşte la o entitate organizată sclavagist (= Biciul pe ei!), nu la una organizată feudal (nivelul superior lui).
  Feudalism ar presupune şi câta boieri autentici, cu oarece calităţi care îi lipsesc cu desăvârşire lui I.Popa.
  Printre care disponibilitatea, bunele maniere şi vocabularul boieresc.
  De caracter nici nu mai amintesc …

 2. Sclavie

  Muncitorii din primarie muncesc mai rau ca pe plantatie. Nu concedii, nu recuparari, toate drepturile taiate. Se zvoneste ca le taie iar din salarii. Care cracneste, biciul pe el. Asta inseamna sa fii bisnitar! :)))))

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei