USR Caraș-Severin: „Ne-am convins că schimbarea nu poate veni de la actuala clasă politică, ci numai din exterior”

usr 1

La mai bine de 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, românii se vor afla din nou în fața urnelor pentru a-și alege reprezentații în administrația locală. Alegerile din această toamnă survin într-o situație critică, pe fondul epidemiei de COVID, agravată de neîncrederea generalizată în clasa politică și lipsa perspectivelor că situația se va îmbunătăți pe viitor. Potrivit ultimului sondaj IRES 9 din 10 români nu mai au încredere în partidele politice și în politicieni, iar 3 din 4 români consideră că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită, precizează USR Caraș-Severin.

Reprezentanții formațiunii politice afirmă că, potrivit studiului realizat, atunci când sunt rugați să indice primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele din România, majoritatea enunțurilor formulate de oameni au caracter depreciativ la adresa formațiunilor politice.

Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoți / furt / escrocherie – indicate de 12% dintre participanții la studiu sau corupție / mită (10%). Asocierile pozitive  sunt prezente într-o proporție redusă”, relevă studiul IRES

„În aceste condiții nu este de mirare că participarea politică a cetățenilor este la rândul ei afectată și mai bine de jumătate dintre români aleg să nu se mai prezinte la vot.

Cauzele care determină pesimismul și lipsa oricărei speranțe că lucrurile vor evolua pozitiv trebuie căutate în primul rând în modul în care s-a făcut și se face politică în România. Aceleași partide și aceiași politicieni conduc destinele comunităților mai mici sau mai mari, de 30 de ani, cu trădări și pactizare cu „inamicul” așa cum se întâmplă și acum în Caraș-Severin. Dănuț Mușa, primarul de la Vărădia, și Petre Hațegan, primarul de la Iablanița, au trecut de la PSD la PNL, Luminița Jivan, deputat și fostă președintă a PSD Caraș-Severin părăsește barca cu gândul spre alte orizonturi. Și nu sunt singurii. Până în 2018, Ion Mocioalcă și Ion Spânu, aleși în 2016 din partea PSD, au schimbat partidul, la fel s-a întâmplat și cu Ion Tabugan, care trece de la PMP la ALDE și apoi la PNL. De altfel, Ion Tabugan a reușit o performanță unică în politica românească trecând în cele 2 mandate de parlamentar pe la nu mai puțin de 5 partide (PNL, UNPR – unde este ales pe lista PSD, PMP, ALDE și din nou PNL).

Partidele politice, fără de care nu putem vorbi de democrație, care aveau menirea de a servi interesul public, au devenit instrumente de influență și putere în slujba potentaților locali și a clienților apropiați. Persoane anoste, lipsite de realizări profesionale sau personale, fără pregătire temeinică și-au construit cariere politice și au ajuns să ocupe funcții prin intrigi și impostură, slugărnicie sau traseism. Principiile și viziunile de dezvoltare, competența, democrația internă, transparența decizională sau meritocratia, fundamente pentru orice organizație care aspiră la reprezentarea intereselor comune au ajuns sloganuri goale de conținut care sunt vânturate prin fața ochilor electoratului o dată la 4 ani fără a fi respectate”, precizează USR Caraș-Severin într-un comunicat de presă.

De asemenea, reprezentanții acestei formațiuni politice spun că în aceste condiții, faptul că cetățenii și-au pierdut încrederea și consideră că „toți politicienii sunt la fel”, „că nu se poate schimba nimic”, „că promisiunile sunt făcute să fie încălcate” și aleg să privească cu dispreț tot ce este atins de politică și politicieni este de înțeles.

Oamenii care au sperat la o viață normală, la școli și spitale mai bune, la drumuri fără gropi, la respect din partea autorităților și a instituțiilor publice și care au investit cu încredere, prin votul lor, să le fie reprezentate și apărate interesele au fost trădați. De asta am ajuns aici și lucrurile nu pot fi îndreptate ușor.

Motivul pentru care a apărut USR și mai târziu Alianța USR-PLUS este pentru că ne-am convins că schimbarea nu poate veni de la actuala clasă politică, ci numai din exterior. Am ales să facem pasul către politică conștienți că nu vom avea o sarcină ușoară. Dar suntem încrezători că vom reuși!

Pentru că suntem noua forță a politicii în România, avangarda schimbării clasei politice actuale. Suntem uniunea oamenilor care doresc modernizarea și democratizarea reală a României, a celor care au decis să facă pasul pentru schimbare.

Suntem cei ce au adus mesajul cetățenilor pe scena politică. În Parlament sau în piețe, ori de câte ori a fost nevoie, noi am fost acolo! Pentru noi, politica se face în dialog direct cu cetățenii și alături de cetățeni. Când Roșia Montană a fost în pericol, după tragedia de la Colectiv, pentru a apăra justiția ori pentru a strânge semnături, noi, viitorii membri USR, nu am stat deoparte. Când a fost nevoie de noi, nu am stat pe gânduri. Oamenii știu că pot conta pe noi. Am dovedit-o. O dovedim în fiecare zi. O vom dovedi.

Suntem aici pentru a construi România de mâine, o țară în care fiecare să aibă libertatea și șansa de a-și construi viața așa cum și-o dorește, într-o societate în care toleranța și solidaritatea oferă sprijin și șanse egale tuturor, iar libera inițiativă și creativitatea ne transformă în oameni liberi de reminiscențele totalitarismului.

România pe care ne-o dorim este România pe care am decis s-o construim împreună. Prin implicare și prin muncă, prin onestitate, asumare și transparență, am reușit să ajungem aici. Am reaprins speranța în inimile cetățenilor, am arătat că politica se poate face și altfel, și că nimeni nu ne va salva, în afară de noi înșine. Vrem ca în următorii ani să guvernăm și să schimbăm România, dar avem nevoie de ajutorul tău. Fii alături de noi să schimbăm România în bine!”, transmite USR Caraș-Severin în același comunicat de presă.

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. imoGen

  “Suntem cei ce au adus mesajul cetățenilor pe scena politică.”

  Să fie oare mesajul cetățenilor sau mesajul propriilor interese ?
  Nu degeaba a spus Galescu la plecarea din USR că preferă “mințile nealterate”.
  Exemplu concret: Botoș! După ce a făcut turul partidelor, acum e “om nou”.
  Și ne propune un profesor de sport pe post de primar … probabil asta e noua “forță politică”.

 2. zero

  „Ne-am convins că schimbarea nu poate veni de la actuala clasă politică, ci numai din exterior”

  Totuşi, mi-a plăcut un text de la PRO… “Fără proşti în funcţii publice”.
  Însă … a fost dat jos (bannerul cu pricina).
  Probabil pentru că nu scria nimic şi despre psihopaţi, legea electorală fiind extrem de permisivă :) :) :)

 3. Pu l* jar

  Pul *jar mare turnator la securitate a crescut un alt terorist, pardon un alt securist, care vine si propovaduieste noutatea. In rest: “Simţiri reci, harfe zdrobite,
  Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
  Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
  Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
  În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază.”
  Plujar cel mic, o sti pe aia cu zgura ?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei