Reșițeanul Christian Voinescu a devenit recent primul instructor de schi adaptat din România și singurul, cel puțin până la ora redactării acestui articol. Voinescu, în vârstă de 42 de ani, care este fiul fostului președinte al lui CSM Reșița, Lucian Voinescu, a reușit această performanță după o serie de examene susținute pe pârtiile din Alpii austrieci, sub directa îndrumare și monitorizare a specialiștilor și examinatorilor de la Praschberger – cel mai mare producător de monoskiuri din lume și a comitetelor paralimpice din Germania si Austria.
Primul român care a obținut titlul de instructor de schi adaptat în urma unui curs autorizat în munții Austriei, a avut la dispoziție și material didactic: 2 sportivi care l-au însoțit și care la rândul lor au fost deschizători de pârtie.
Pentru Christian Voinescu va urma în toamnă un alt examen care îi va pune încă odată la grea încercare priceperea și talentul, de această dată scopul fiind obținerea titlului de instructor schi adaptat european.
Vă reamintim că Christian Voinescu este unul din antrenorii care pregătesc lotul sportivilor Special Olympics din România, cei care au câștigat anul trecut la Antwerp, în Belgia, la Jocurile Europene de Vară 2014 nu mai puțin de 45 de medalii: 17 de aur, 18 de argint şi 10 de bronz, competiţie la care au participat peste 2.000 de sportivi din cel puţin 50 de delegaţii.
Nu putem decât să îi urăm antrenorului Christian Voinescu, reșițean de origine, unul dintre baschetbaliștii extrem de talentați ai lotului județean pregătit la fostul Liceu nr.3 din Reșița de profesorul Valentin Munteanu și care nu a uitat nicio clipă de unde a plecat, mult succes spre dobândirea de noi satisfacții sportive și profesionale!
Ce înseamnă schi alpin adaptat ?
Schiul alpin adaptat paralimpic este o adaptare a schiului alpin pentru sportivii cu dizabilităţi. Schiul alpin paralimpic este unul din sporturile Jocurilor Paralimpice de Iarnă. El este guvernat de Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC) sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). În afară de Jocurile Paralimpice, competiţiile de schi de elită pentru persoane cu dizabilităţi includ Campionatele Mondiale de Schi Alpin pentru Persoane cu Dizabilităţi (din patru în patru ani din 1980 până în 2004 şi din doi în doi ani începând cu 2009) şi Cupa Mondială de Schi Alpin pentru Persoane cu Dizabilităţi, un circuit internaţional anual.
Sub nivelul Cupei Mondiale, competiţiile au loc la nivel de Cupă Continentală.
Cupa Europeană este disputată în Europa, iar Cupa Nor-Am n America de Nord; în plus, se mai ţin competiţii sub nivelul Cupei Mondiale în Asia de Est, Australia, Noua Zeelandă şi America de Sud.
Schiorii cu dizabilităţi concurează în trei categorii diferite: în picioare, în mono-schi şi în categoria cu deficienţe de vedere. Fiecare din aceste grupe este divizată în trei până la şapte clase, dintre care unele sunt subdivizate în două sau trei sub-clase.
În cadrul fiecăreia din cele trei categorii majore, timpii sunt comparaţi cu ajutorul unui „sistem factor” care încearcă să plaseze sportivii cu diferite dizabilităţi la acelaşi nivel prin înmulţirea timpului fiecărui competitor dintr-o clasă sau sub-clasă dată cu un număr fix între 0 şi 1 numit factor.
Rezultatul, cunoscut ca „timpul ajustat” este timpul care apare pe lista de rezultate în cursele de schi pentru persoane cu dizabilităţi.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157650896889975″]
Sergiu TABAN
buna ziua sant Lungu Ionel disabil dintrun acident de munca. schiez de 4 ani am facut campionate in italia. Si internationale dar numai in italia. Am luat medalia de bronz la speciale pe international anul trecut si locul 8 in gigant pa judet sant locul 3 am 4 campionate facute. am rugamintea la Dumneavoastra pentru informati sa ma pot inscrie ca atlet roman sa fac campionate internationale va rog foarte frumos daca vreti lasati-m nr dumneavoastra sa vorbim sau sunatima nr meu este 0756479211