Trump, pokeristul! „Nivelul de trai al cetăţenilor Statelor Unite nu este negociabil”!

trump

Nu, să nu credeţi că este un „logo”, o lozincă sau cine ştie ce declaraţie de campanie electorală din trecutele alegeri; este răspunsul dat de preşedintele american George W. Bush (sr.) la Conferinţa Internaţională pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, din anul 1992, în urma căreia ţările lumii sperau să obţină ceva mai puţină poluare de la industria americană …! Acelaşi răspuns, de o uluitoare francheţe şi de un cinism zguduitor a fost repetat în 2002, la Johannesburg, de fiul preşedintelui, George W. Bush (jr.) , ajuns preşedinte la rândul lui. Ambii erau republicani şi cu ei a fost redefinit conservatorismul american într-o nouă doctrină, numită „Neocon”, în care umanismul şi democraţia înfloresc într-o efervescenţă fără precedent …dar numai pentru americani!

Donald Trump este şi el republican; dar, spre deosebire de Reagan şi cei doi Bush, adaugă conservatorismului american o tentă nouă şi suficient de pronunţată pentru a da frisoane întregii planete: naţionalismul! De parcă ar mai fi fost nevoie de un adaos sau puseu de naţionalism pentru unul dintre cele mai naţionaliste popoare pe care le-a cunoscut istoria, până astăzi!

De curând, Trump a afirmat că americanii trebuie să se replieze, să se întoarcă hotărât cu gândul şi fapta în interiorul graniţelor lor. Investiţiile şi ajutorul american către exterior vor fi sistate, companiile americane şi cele străine sunt invitate să investească în interiorul graniţelor Statelor Unite, toate profiturile şi impozitele rămân în interiorul graniţelor, efortul militar va fi şi el drămuit, concentrându-se pe capacitatea de luptă a armatei americane, participarea la eforturile NATO este condiţionată de sporirea contribuţiilor celorlalte state, exportul de democraţie americană va fi sistat şi el – toate aceste măsuri având ca scop creşterea PIB-ului şi implicit, creşterea nivelului de trai al cetăţenilor americani!

Care sunt liniile de forţă ale politicii americane în domeniul social-economic, a căror înţelegere ne stă la îndemână şi cum ar putea profita România de noua conjunctură „trumpistă”? Iată două întrebări care merită strădania unui răspuns într-o mai mare măsură decât înţelegerea „coridei naţionale” cu taurul guvernamental, din fiecare seară! Prima întrebare este mai simplă şi putem începe prin a spune că sunt 7 piloni de bază, dintre care 6 pot fi esenţializaţi prin câte o frază, în timp ce al şaptelea, economia, trebuie puţin detaliat. Să vedem: în privinţa liniei politice generale, Trump vrea să se apropie de doctrina republicană, dar declară că nu va suferi un şoc dacă nu reuşeşte. În domeniul imigraţiei, 5 din cele 11 milioane de imigranţi trebuie să plece acasă, iar zidul cu Mexicul trebuie construit. Armele de foc trebuie să beneficieze de un regim liberalizat, posesia şi folosirea lor sunt constituţionale. Terorismul va fi distrus, inclusiv Statul Islamic, dar nu cu armata americană. Protecţia mediului mai poate să aştepte, Trump crede că încălzirea globală e o poveste pentru copiii mari, cum credeau şi cei doi Bush. În infrastructură se va naşte o nouă generaţie de autostrăzi, poduri, căi ferate, tuneluri, viaducte, porturi şi aeroporturi, construite cu oţel, aluminiu şi beton american …

Cu economia, intrăm în detalii, pentru că e interesantă! Trump crede că va fi preşedintele american care va crea cele mai multe locuri de muncă, din toată istoria. Cum? Prin scăderea impozitului pentru cei bogaţi de la 39,5%,  la numai 25% şi prin creşterea (modică) a impozitului plătit de săraci! Să recunoaştem, este un poker interesant! În acelaşi timp, cheltuielile cu creşterea copiilor vor fi scăzute din venitul impozabil! Companiile vor plăti un impozit în cotă unică, de 15%. Salariul minim va creşte. În fine, tratatele comerciale vor fi păstrate numai dacă sunt avantajoase, în acest domeniu China fiind pentru prima dată identificată ca principalul adversar!

Pentru a pune în aplicare planul şi sloganul „America pe primul loc!” (parcă am mai auzit acest lucru, cu „Germania înaintea tuturor …”!), preşedintele are la dispoziţie o echipă de 13 experţi, alcătuită din miliardari, bancheri …şi un jucător de poker! Ca şi cum Trump n-ar fi fost de ajuns!

Cum poate profita România de recrudescenţa naţionalismului american? În primul rând, observând că este însoţită de recrudescenţa naţionalismului mondial, europenii, ruşii şi asiaticii luând măsuri naţionaliste chiar înaintea Americii. Apoi, conştientizând că trebuie să se alinieze, deci promovând propriile atuuri şi valori naţionale, protejându-şi produsele, capacităţile de producţie şi resursele! Încercând să crească bunăstarea cetăţenilor, pentru a le reda încrederea şi un dram de mândrie naţională! Mărind cota din buget alocată educaţiei, cercetării şi apărării! Şi, înainte de toate, aliniindu-se politicii europene de impozitare a companiilor transnaţionale aici, la noi în ţară, unde consumă, produc şi câştigă!

Toate aceste măsuri trebuie luate acum, când putem urma modelul principalului aliat strategic şi când toată lumea este preocupată de propriile ei „naţionalisme”! Altfel, pokeristul Trump va juca poker cu banii noştri …!

foto: stevendjennings.com

prof. univ. dr. Liviu Spătaru  

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei