După o întâlnire desfășurată la Palatul Cotroceni cu majoritatea membrilor Guvernului Orban, președintele Klaus Werner Iohannis a anunțat aseară că anul școlar 2020-2021 va începe în 14 septembrie indiferent de situația epidemică. Sunt pregătite în acest sens 3 scenarii colorate: verde – în care toți copii vor merge fizic la școală, galben – în care doar copiii din clasele terminale vor fi toți la școală, iar ceilalți vor fi împărțiți astfel încât unii vor fi prezenți fizic în sălile de clasă iar ceilalți vor fi prezenți on-line și scenariul roșu – în care tot învățământul se va desfășura on-line.
„Primul lucru important pentru elevi, părinți, societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Asta înseamna ca vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală din fiecare localitate au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi de coronavirus din localitate.
- Scenariul verde: mai puțin de un bolnav în medie în ultimele 14 zile
- Scenariul galben: intre 1 și 3 persoane detectate în medie zilnic în ultimele 14 zile
- Scenariul rosu: în ultimele zile au apărut în medie mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectiva
Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important și va rog să rețineți. Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local”, a declarat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că Executivul va elabora o soluție legislativă cu privire la părintii care vor fi nevoiți să stea acasă cu copiii în cazul în care cursurile școlare se vor desfășura online, dar că soluția nu s-a agreat încă:
„Este în discuție un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgență când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii acasă. Totuși, nefiind vorba de închiderea totală a școlilor, nu se poate lua o măsură care îi privește pe toți și, într-un grup interministerial, i-am rugat, astăzi, pe mai mulți guvernanți să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja și copiii, dar pentru a veni și în sprijinul părinților și sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluție legislativă corectă“, a spus șeful statului.
Klaus Iohannis a mai declarat că acolo unde nu există acces la internet, învățământul se va desfășura prin metoda teleșcoală, iar profesorii vor primi bani în plus pentru orele suplimentare, asta pentru că în perioada următoare vor fi astfel de situații.
Dan AGACHE