Trei dosare penale și opt sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației electorale în Caraș-Severin

ipj

Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a susținut în fața jurnaliștilor o declarație de presă privind misiunile desfășurate de efectivele din subordine și modul de soluționare al sesizărilor de incidente electorale, înregistrate până în prezent în județ.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin a precizat la începutul întâlnirii cu jurnaliștii că până la această oră procesul electoral s-a desfășurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică: „La nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate 3 dosare penale și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, ca urmare a unor sesizări privind nerespectarea legislației electorale, precum și a altor acte normative în context electoral”.

Primul incident a avut loc în comuna Dognecea.

Astăzi, 27 septembrie, Poliția Orașului Bocșa a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că la 2 secții de votare din comuna Dognecea, un număr mare de votanți intră în cabina de vot cu însoțitor.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că mai mulți alegători ar fi solicitat însoțitori în cabina de vot pentru a-și exercita dreptul la vot.

Au fost identificate 5 persoane, bănuite că în mod repetat ar fi însoțit alegătorii respectivi în cabina de vot, cu permisiunea președinților secțiilor de votare.

Polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, au întocmit acte premergătoare și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

 


Al doilea incident s-a petrecut în orașul Moldova Nouă:

Astăzi, 27 septembrie, Poliția orașului Moldova Nouă a fost sesizată despre faptul că un bărbat a fost agresat fizic de către un alt bărbat, în fața unei secții de votare din oraș.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că în urma unui conflict spontan izbucnit între cele 2 persoane, în fața unei secții de votare, bărbatul de 43 de ani l-ar fi agresat fizic pe cel de 44 de ani.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe”, a mai declarat IPJ.

Nici municipiul Caransebeș nu a fost lipsit de incidente astăzi.

La o secție de votare din Caransebeș, un bărbat și-a fotografiat buletinul de vot cu telefonul în timp ce se afla in cabina de vot, fapt pentru care a fost sancționat contravențional conform Legii nr.115 din 2015, cu amendă de 1.400 de lei”, susține IPJ Caraș-Severin prin vocea purtătorului de cuvânt.

La Teregova, au fost sesizate ilegalități privind continuarea campaniei electorale.

Astăzi, Postul de poliție Teregova a fost sesizat de către reprezentantul unui partid politic despre faptul că se continuă campania electorală în mediul online. În urma verificărilor efectuate, un bărbat de 46 de ani din localitate, candidat la Consiliul Local a fost sancționat contravențional cu amendă de 1400 de lei în conformitate cu prevederile Legii nr.115 din 2015, pentru faptul că a postat public pe retea de socializare materiale cu conținut electoral”, precizează Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

DSC_0826

Tot în cadrul declarațiilor de presă s-a precizat că până la această oră, au fost primite 69 de notificări prin SIMPV – Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezentei la vot, majoritatea privind neînscrierea pe listele electorale permanente a unor cetățeni, toate cele 69 de notificări fiind infirmate.

La nivelul întregului județ au fost depuse 3.500 de cereri de vot prin intermediul urnei speciale, iar până în acest moment, conform informațiilor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, 1063 de persoane au votat deja prin intermediul urnei speciale, activitatea continuându-se până la închiderea urnelor.

Au fost constituite la nivelul județului 23 de zone speciale de siguranță publică și zone de risc, între care în localitățile Zorlențu Mare, Dognecea și Moldova Nouă, localități în care au fost înregistrate evenimente în timpul campaniei electorale.

IPJ Caraș-Severin precizează că efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județul Caraș-Severin rămân la datorie pe toată perioada desfășurării procesului electoral pentru a verifica punctual, cu celeritate, orice sesizare privind încălcarea legii și pentru a stabili existența aspectelor semnalate. Acolo unde o situație o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege.

DSC_0672

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei