„Totul pentru front, totul pentru victorie“ sau cum se duce bătălia politică astăzi

a

Această expresie, „Totul pentru front, totul pentru victorie“ ați mai auzit-o desigur. Părinții ori bunicii voștri au trăit-o pe propria piele în timpul ultimei conflagrații mondiale. Ea semnifică efortul uriaș al maselor populare inapte să poarte o armă în mână, pentru susținerea efortului de război, al combatanților, al celor aflați în prima linie.

Se pare că expresia e din nou la modă. Atâta doar că de data aceasta, bătălia nu se dă pe un front, cu arma în mână pentru cucerirea unei palme de pământ, pentru alungarea dușmanului cotropitor ci are cu totul și cu totul alte conotații. Tot despre o luptă e vorba, tot despre un dușman e vorba, tot despre alungarea lui și cucerirea a ceva. Acel ceva se numește Parlamentul României. Cotropitorul e „ciuma roșie“, iar eliberatorul care face orice pentru susținerea luptei împotriva acestui inamic e chiar PNL-ul.

„El lider maximo“ și mă refer aici cu subiect și predicat dacă vreți la președintele Iohannis, face tot ce poate, tot ce-i permite Constituția și chiar mai mult decât atât să-și impună „Parlamentul meu“. Dacă până acum un an striga ca din gură de șarpe că PSD-ul vrea toată puterea, că nu e democratic acest lucru, că într-un stat de drept așa ceva este inadmisibil, iată că acum vrea același lucru: partidul meu, guvernul meu, parlamentul meu. Doar ei sunt cei buni, restul să dispară. Și pentru atingerea acestui țel face orice: se implică în lupta electorală, calcă în picioare Constituția, legea de căpătâi a oricărui stat democratic, așa cum se vrea România, aprobă măsurile Guvernului meu care susține ca alegerile parlamentare să se desfășoare la termen, în pofida creșterii alarmante a numărului de persoane infectate și a colapsului iminent al sistemului sanitar.

Ce dacă de la locale încoace s-au îmbolnăvit mii de oameni zilnic, ce dacă trebuie să închidem școlile, ce dacă în căminele de bătrâni moartea e la ea acasă. Nu contează nimic; aplicăm lozinca „Totul pentru front, totul pentru victorie“, adică totul pentru ca alegerile parlamentare să se desfășoare de Moș Nicolae.

Motivul e simplu: încrederea populației în actualul Guvern liberal scade pe zi ce trece; nemulțumirile populației cresc de la o zi la alta, referitoare la pensii, drepturi salariale, alocații, scăderea nivelului de trai, proasta gestionare a pandemiei. În contrapartidă, președintele, susținut de liderii liberali, tot încearcă să paseze pisica moartă în curtea PSD-ului. Păi ăștia au pierdut alegerile europarlamentare, au pierdut șansa de a avea un președinte, au pierdut guvernul de acum un an și colac peste pupăză nici scorul de la locale nu e prea încurajator pentru ei. Și atunci cum?

Eventualele alegeri în plină criză sanitară, creșterea alarmantă a numărului de infectări zilnice, colapsul sistemului sanitar, va ține votanții PSD în case. Să nu uităm că nucleul dur de votanți PSD e format din persoane trecute de o anumită vârstă cu boli asociate, care se vor teme pentru sănătatea lor și vor sta în case. În aceste condiții victoria dreptei e anticipată de pe acum.

Problema e de legitimitate. Dacă la locale, cu un procent de infectare mai mic și un interes al  electoratului pentru edilii localităților mai mare, prezența la vot a fost și ea ridicată, în decembrie este foarte posibil ca prezența la urne să fie extrem de mică. În aceste condiții care va fi legitimitatea noului parlament? Pe cine va reprezenta el?

Și mai e ceva ce nu putem să nu luăm în calcul: miza acestor alegeri este de fapt suma pe care Uniunea Europeană a promis-o României – 80 de miliarde de euro. Mai exact cine îi va gestiona. Acestea fiind spuse, e normal ca deviza „Totul pentru front, totul pentru victorie“ să se transforme într-o luptă pe viață și pe moarte; pe viața lor și pe morții noștri.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

  1. Gilian

    E bună!E musai să meargă prostimea la vot că altfel le crapă măseaua în cap la politruci și în rest nu mai contează, puneți restricții pe talpa țării, fără nunți,botezuri ,terase,școală IOC.JOS BOTNIȚA!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei