TOP: Studiile plasează Reșița în topul celor mai bune orașe pentru afaceri!

modelmic

Un studiu realizat recent de revista Forbes vine să contrazică realitatea care i-a convins pe reșițeni că orașul lor se transformă încet în sat. Chiar dacă există o platformă industrială amenajată corespunzător, investitorii nu se înghesuie, însă Forbes vede potențialul dincolo de realitatea din teren și plasează Reșița în primele 20 de orașe, din cele 40 analizate.

 

Studiul face referire la cele mai potrivite orașe pentru afaceri. Fie că se referă la așezarea geografică, fie la potențialul natural sau industrial al zonei, topul scoate în evidență cele mai prielnice 40 de localități românești în care, cu puțină perseverență, investitorii și-ar putea deschide afaceri înfloritoare.

„Ierarhia a fost realizată pe baza a zece criterii, fiecare dintre ele având o pondere de 10% în stabilirea clasamentului final: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul, investițiile străine în perioada 1991-2014, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe și facilitățile educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități).

Ediția specială „Cele mai bune orașe pentru afaceri” își propune, în afară de a arăta dinamica atractivității celor mai mari orașe din România, să analizeze care sunt punctele slabe și punctele forte ale fiecărei reședințe de județ, având în vedere că peste jumătate din populația României trăiește la oraș. Ne propunem să identificăm și care sunt căile sustenabile de dezvoltare a orașelor din România, care, pe lângă creșterea economiilor locale, vor aduce și creșterea calității vieții”, explică reprezentanții revistei Forbes în analiza realizată.

Surprinzător, sau nu, topul nu este deschis de București, considerat un oraș izolat din perspectiva infrastructurii de legătură cu piețele din Uniunea Europeană. Capitala Banatului, mai exact Timișoara, este cea care ocupă prima poziție în top.

O urmează Bucureștiul, Clujul, Constanța, Oradea și Brașovul. Reșița nu se regăsește decât pe locul 18, un loc respectabil, având în vedere că se află totuși în prima jumătate a topului, mult mai bine cotată pe harta potențialului de investiții decât Deva, Satu Mare, Tulcea sau Târgu Jiu.

„Orașul este unul dintre cele mai vechi centre industriale din România, cu activități în special în domeniul metalurgiei, are toate atuurile pentru a se număra printre cele mai bune orașe pentru afaceri. La nivelul județului Caraș-Severin există 130 de zăcăminte omologate, din care 64 de cărbuni, 50 de substanțe nemetalifere și roci utile (marmura de Rușchița provine din această zonă) și șase de ape industriale, termominerale și plate.

La acestea se adaugă și potențialul agricol și forestier, precum și cel turistic. Reșița beneficiază și de un parc indutrial, Zina Industrială Valea Țerovei, în suprafață de 26,2 hectare. În perioada 1991-2013, județul Caraș Severin a atras un număr de 1.587 de societăți comerciale cu aport străin la capital au subscris un capital social de aproape 156 de milioane de euro”, au mai menționat reprezentanții Forbes în studiul lor.

TOPUL celor mai bune orașe pentru afaceri arată în felul următor:

1: Timișoara

2: București

3: Cluj-Napoca

4: Constanța

5: Oradea

6: Brașov

 7: Arad

8: Pitești

9: Tîrgu Mureș

10: Iași

11: Ploiești

12: Suceava

13: Sibiu

14: Bacău

15: Craiova

16: Baia Mare

17: Alba Iulia

18: Reșița

19: Galați

20: Târgu Jiu

21: Călărași

22: Deva

23: Târgoviște

24: Tulcea

25: Satu Mare

26: Râmnicu Vâlcea

27: Slatina

28: Miercurea Ciuc

29: Bistrița

30: Giurgiu

31: Piatra Neamț

32: Buzău

33: Brăila

34: Slobozia

35: Drobeta Turnu-Severin

36: Zalău

37: Focșani

38: Botoșani

39: Sfântu Gheorghe

40: Alexandria

 

Alexandra JURCA

Foto: Facebook Resita Banat

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei