Cred ca ar fi interesant de prezentat câte un soi de struguri și vinul care rezultă din presarea acestor struguri. Mi-a venit ideea asta pentru că, încercând să descriu cuiva un vin anume și povestindu-i acelei persoane despre aromele și gustul de fructe de pădure, tutun, cireșe amare, prune uscate … omul a făcut ochii mari și m-a întrebat: „dar vinul asta nu e făcut din struguri ?!”
Sigur, mai rar e un vin care are și gust de struguri … Așa că o să încep cu Cabernet Sauvignon, probabil cel mai cunoscut și răspândit soi de struguri și principalul soi din vinul de Bordeaux. Cabernet Sauvignon s-a născut la începutul secolului al 17-lea, în sud-vestul Franței, dintr-o încrucișare accidentală intre Cabernet Franc și Sauvignon Blanc.
Încetul cu încetul producătorii de vin și-au dat seama că au obținut un soi de struguri cu un potențial impresionant, rezistent la capriciile vremii, cu un nivel de tanin ridicat care permite păstrarea în baricuri (butoaie mici de 225 litri, din stejar) învechirea și înnobilarea vinului obținut.
Din Franța acest soi a început să cucerească lumea, întai Europa, apoi în Lumea Nouă : America de Nord – California, America de Sud, găsind în Chile o a 2-a casa, Africa de Sud și Australia. Vinul obținut din acești struguri e de culoare rubiniu închis, aproape opac, corpolent – chiar opulent, cu un nivel ridicat de tanin (de la tanin ți se face „gura pungă”) ceea ce permite și învechirea acestuia. Începe să-și dezvăluie calitățile indiscutabile cam după 18 luni de păstrare, așa că … puțintică răbdare
Paleta gustativă este una dintre cele mai complexe, vinul având gust de coacăze negre, ardei, cireșe amare, vanilie, tutun, ciocolată și cafea … maturarea în baricuri contribuind decisiv la această bogăție gustativă. În general, tăria alcoolica variază de la 13,5% și pana la 15% alcool la vinurile din Lumea Nouă. Cabernet Sauuvignon este un vin care se potrivește excepțional de bine la diverse mâncăruri: fripturi de porc, cotlete de porc la grătar, vânat, vita la grătar, miel la cuptor sau frigărui, brânzeturi – chiar și Gorgonzola, legume la grătar stropite cu ulei de măsline. Mulți specialiști spun că merge chiar mai bine cu mâncare decât fără …
Ca un fapt divers, interesant, trebuie să spun că o friptură de porc în sos de ciuperci și mămăliga face un Cabernet Sauvignon să strălucească !! Paharele din care bem acest vin sunt paharele clasice tip Bordeaux, cu o capacitate de cel puțin 0,5 – 0,75 L.
Când îl servim, turnăm în pahar doar pana la 1//3 din înălțimea paharului și asta nu din zgârcenie ci pentru a lăsa mult spațiu (aer) vinului sa se desfășoare, să respire, să se elibereze din strânsoarea sticlei. Este bine ca sticla să fie desfăcută cu cel puțin 30 minute înainte de a servi vinul.
Cristian BOEREAN
Interesante informatii, multumim si mai asteptam.
Domnule Boerean e o delectare sa va lecturam si acum ma duc in podrum sa vad ce Cabernet e disponibil la degustare. Doamne ajuta!
Va multumesc pentru aprecieri !