Semeringul Bănățean, în viziunea lui Dunca: de la Anina și Oravița, până în Serbia, la Biserica Albă!

Semering Banatean Dunca Ursu Romanu

Despre eforturile de restaurare și punere în valoare a Semeringului Bănățean, cea mai veche cale ferată montanistică din România, am scris în nenumărate rânduri în anii de pe urmă. A venit rândul actualului președinte al Consiliului Județean, Romeo Dunca să aprofundeze acest subiect, alături de actorii decizionali care pot mișca lucrurile în acest sens. Alături de arhitectul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin, Luminița Munteanu, directorul CFR Infrastructură, Ion Stoicescu și primarii de la Anina și Oravița, Gheorghe Românu și Dumitru Ursu, Dunca a dezbătut situația actuală a istoricei căi ferate, fiind căutate  cele mai bune soluții pentru restaurarea a tot ce înseamnă Semeringul Bănățean.

Așa cum bine cunoaștem, starea căii ferate dintre Anina și Oravița este una alarmantă, amintind aici problemele vagoanelor și a locomotivei care se defectează când ți-e lumea mai dragă, a faptului că mulți turiști riscă să rămână pe jos atunci când aleg să folosească transportul feroviar această cale ferată. Astfel că ne-am propus să găsim soluții pentru remedierea acestora. Restaurarea gărilor din Anina și Oravița este un alt obiectiv pe care ne dorim să-l putem duce la bun sfârșit, iar directorul CFR Infrastructură, Ionuț Stoicescu, ne-a asigurat de sprijinul său. Cele două gări aparțin patrimoniului cultural clasa A, astfel că este imperios necesar să intervenim și asupra lor“, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

În urma discuțiilor purtate între părțile implicate în revitalizarea căii ferate, au fost conturate câteva idei de lucru, care ar urma să fie puse în practică:

Contactarea unui operator privat care să poată eventual suplimenta cu încă o garnitură de tren pe cele două existente, identificarea unor soluții rapide pentru intervenții în renovarea unor spații ale gărilor Anina si Oravița, inclusiv in perimetrul zonei din fața clădirilor, parcări și spații comerciale.

Totodată se are în vedere restaurarea și chiar repunerea în circulație a locomotivei cu abur garată ca și element de muzeu și care ar da un iz istoric acestor călătorii.

De asemenea, Dunca a propus ca de anul viitor să se opereze cel puțin o cursă suplimentară pe zi în sezonul turistic și staționarea de timp suplimentar în gările propuse de acest traseu, astfel încât turiștii să poată coborî pentru relaxare și surprinderea de ipostaze pitorești.

Dunca își dorește ca Semeringul să nu se oprească decât în Serbia!

Elementul inedit discutat în această după-amiază îl reprezintă proiectul de prelungire a actualului traseului Anina-Oravița pe la Iam, până în localitate Biserica Albă din Serbia, în parteneriat cu vecinii noștri.

Una dintre cele mai frumoase căi ferate din Europa merită să-și reia strălucirea, așa că ne-am propus să o repunem în valoare, mai ales pentru efectele benefice majore pe care le-ar putea avea asupra sectorului economic pentru zona Oravița-Anina“, explică președintele Dunca, cel care lasă de înțeles că din partea CFR ar exista suportul necesar pentru demararea lucrărilor la cele două gări tradiționale ale Banatului de Munte, de la Oravița și Anina, ca de altfel și pentru proiectele care vizează infrastructura „imperialei“ căi feroviare.

s1

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei