Se îngroașă gluma în cazul poluării pârăului Crivaia! Pești morți pe râul Caraș în Serbia

poluare serbia

GEC Nera, organizație non-guvernamentală pentru protecția mediului, a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, faptul că în urma poluării pârâului Crivaia din comuna Berliște, voluntarii de la Asociaţia Deliblatika din Serbia au descoperit peşti morţi sau degradaţi plutind pe apa râului Caraş în dreptul localităţii Vojvodinci din Serbia.

Vineri, cetățenii din localitatea Iam au alertat autoritățile după ce pe albia pârâului ce străbate zona limitrofă a satului au fost văzuți pești aproape morți. După reacția lentă a autorităților, despre care nu o să facem vorbire în acest material, voluntarii GEC Nera s-au pus în mișcare. Și asta datorită faptului că, într-o situație similară care a avut loc în anul 2015 pe râul Nera, pe cursul din zona Văii Almăjului, Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara le-a explicat celor de la ONG-ul orăvițean că: „peştii au murit «loviţi de copitele cailor» de la căruţele ce treceau prin vadurile de pe râul Nera iar celelalte autorităţi (Poliţie, Garda de Mediu) au acceptat şi ele aceste explicaţii”.

De data aceasta, lucrurile par a fi și mai grave, întrucât, din informațiile GEC Nera, deversarea iresponsabilă de dejecții ar fi afectat și populația piscicolă din zona localităţii Vojvodinci din Serbia.

Citește și: DEZASTRU ECOLOGIC. Pârâu poluat cu dejecții de la o fermă agricolă. Mii de pești morți în urma unei deversări iresponsabile

Conform informaţiilor pe care le-am primit de la voluntarii de la Asociaţia Deliblatika din Serbia, peşti morţi sau degradaţi plutind pe apa râului Caraş au fost observaţi în aceeaşi perioadă şi în dreptul localităţii Vojvodinci  din Serbia,  care este situată în aval cu cca. 3 Km de confluenţa pârâului Vicinic cu râul Caraş. Asociaţia Deliblatika a notificat autorităţile din Serbia şi a cerut explicaţii. În urma difuzării acestui comunicat de presă sperăm să primim explicaţii credibile din partea autorităţilor din România privind cauza acestui incident de mediu, vinovaţii şi măsurile dispuse pentru pedepsirea acestora”, se arată în comunicatul de presă al celor de la GEC Nera.

Din informațiile noastre, există o anchetă în curs de desfășurare, urmând ca după analizele apei și a peștelui mort din zona Iam, autoritățile să ia măsurile ce se impun.

 

John GAVRILESCU

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei