Școala duală din Reșița se dezvoltă! Elevii își vor putea face practica în străinătate

 

modelmic

Primăria municipiului Reșița a fost acceptată în European Alliance for Apprenticeships (EAfA), alianță din fac parte 4 comunități din 3 țări europene (Italia, Spania și Portugalia) care au pus accent pe formarea profesională a elevilor beneficiari ai școlii duale. Avantajele acestei asocieri constă în posibilitatea aplicării de proiecte în parteneriat cu una din comunitățile din asociație, de care să beneficieze elevii, autoritatea publică, școlile și agenții economici. Deasemenea, firmele și autoritățile vor beneficia de expertiză europeană, iar elevii, de pregătire profesională (inclusiv practică) în una din cele 3 țari.

Primăria municipiului Reșița a fost un actor activ pentru lansarea învățământului profesional dual imediat după apariția cadrului legislativ, din 2017.

A inițiat și derulat acțiuni de informare și încurajare a angajatorilor locali, pentru a investi în formarea profesională a elevilor, astfel încât în acest an avem primii absolvenți angajați la companiile locale! – peste 50 de companii partenere!

Revitalizarea învățământului în general și a formării profesionale în special este o reală prioritate a municipalității, cu un rol de catalizator al cooperării dintre școli și angajatori, având deja experiența concretă a acestor ani, de o formă de parteneriat cu trei actori – școala-angajatorul-autoritatea locală, iar lecțiile învățate ne place să le denumim «de la dual la trial»”, amintesc reprezentanții Primăriei Reșița.

Administrația locală reșițeană își propune ca până în decembrie 2023 să atingă ținta de 500 de elevi sprijiniți pentru formare profesională în sistem dual – trial, pentru a pregăti forță de muncă cu competențele necesare economiei locale.

Pentru creșterea calității formării profesionale, am demarat deja dezvoltarea și implementarea unor instrumente pentru identificarea nevoilor reale ale angajatorilor locali, și a răspunde la aceste cerințe în timp real, acordând sprijin financiar pentru organizarea formării, cu un buget anual de 40 000 euro.

Mobilitatea europeană a elevilor pentru formare profesională este un context excelent de învățare și pe lângă acțiuni de trimitere a elevilor noștri în spațiul european, minim 115/an, ne propunem să și atragem cel puțin 50 de elevi/an către oportunitățile de formare la nivelul local al municipiului și județului.

În acțiunile prin care vom atinge acești indicatori, cooperăm cu Inspectoratul Școlar, cu CLDPS, cu angajatori și lista este deschisă pentru fiecare entitate, instituție, organizație, personalități care cred în acest demers și doresc să ni se alăture”, mai transmit cei de la Primăria Reșița.

La începutul lunii august Primăria Reșița, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanțare pentru organizarea unui workshop la Reșița. Tema workshopului va fi CONECTIVITATEA, iar de expertiza formatorilor europeni vor beneficia specialiștii din Primărie, școlile din municipiu, precum și societățile comerciale partenere ale școlii duale.

scoala duala

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei