Școala duală de la Reșița, o formulă de succes! „Bolojan a instituit același sistem. L-a văzut la noi și l-a copiat”!

modelmic

Școala duală reșițeană se pregătește „pentru prima evaluare”. Peste câteva luni vor absolvi cursurile primii elevi care au optat pentru această formă de învățământ la Reșița, acela fiind practic și momentul în care se va trage linia și se va face un prim bilanț. Ce se poate observa până atunci este că de la an la an a crescut numărul, atât al elevilor care aleg școala duală, cât și al agenților economici dispuși să se implice activ în formarea viitorilor angajați. Mai mult chiar, modelul reșițean pare să fie o formulă de succes, fiind copiat și la Oradea.

La sediul Primăriei Reșița s-a derulat săptămâna aceasta o nouă întâlnire între cei trei factori implicați în învățământul dual: administrație locală, instituții de învățământ și agenți economici, în vederea punerii la punct de detaliilor pentru anul școlar 2020 – 2021. Primarul Ioan Popa s-a arătat încântat de numărul mare al agenților economici prezenți la întâlnire, semn că aceștia au început să aibă tot mai multă încredere în proiectul școlii duale.

Cred că în toate domeniile s-a înțeles că este o oportunitate pentru noi în primul rând să ne asigurăm o resursă umană. Nu mă feresc și spun sincer că având un business privat, eu personal cu colegii mei de la Văliug, am fost efectiv salvați vara asta de elevii de la școală duală.

Nu aveam așteptarea ca din 10 elevi într-un an toți 10 să se transforme în 10 operatori sau angajați ai firmei, evident, pentru că așa e viața. Dar eu consider că și o rată de 20-30% din cei care parcurg școala duală, dacă ne rămân ulterior în companii, este un mare câștig.

În curând, prima generație finalizează școala duală. O să facem o situație la final de an, să vedem câți dintre cei care sunt la școala duală am reușit să îi integrăm pe piața muncii din Reșița”, a precizat primarul reșițean.

În același timp, Popa a reamintit că administrația locală s-a implicat și se implică activ în tot ceea ce înseamnă școala duală, venind inclusiv în sprijinul elevilor care vin din alte localități ale județului sau din afara județului, cărora le asigura cazarea și trei mese pe zi.

Este o sarcină pe care ne-am asumat-o și sper să fie înțeleasă. Mai mult, am bucuria să constat că a început să fie și copiată. De anul aceasta, Ilie Bolojan, la Oradea, a instituit același sistem. L-a văzut la noi și l-a copiat. Deci, nimeni nu stă pe loc. Toți încearcă să își aducă dinamică, sânge proaspăt în oraș. Noi dorim să stopăm declinul demografic și exodul care a avut loc în Reșița în ultimii 20 de ani și cred că este una din metodele prin care putem să facem acest lucru, aceste școli profesionale”, a adăugat Ioan Popa.

Școala duală este implementată în două instituții de învățământ din Reșița: Colegiul Tehnic și Colegiul Economic al Banatului Montan și conform statisticilor ISJ Caraș-Severin, numărul elevilor care optează pentru această formă de învățământ a crescut de la 95, câți au fost în primul an, la 177.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    „Toți încearcă să își aducă … sânge proaspăt în oraș.”, a adăugat Ioan Popa.

    Mmmm!
    Dracula versus Van Helsing sau invers?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei