Sărbătoare la Muzeul Banatului Montan din Reșița: 50 de ani de activitate ca instituție județeană!

modelmic

Muzeul Banatului Montan din Reșița sărbătorește anul acesta o jumătate de veac de activitate ca instituție județeană, ocazie cu care săptămâna viitoare vor fi organizate mai multe evenimente culturale care să evidențieze activitatea muzeală din municipiul de pe Bârzava.

Muzeul reșițean a apărut practic după mijlocul secolului trecut. El s-a înfiripat din inițiativa societății civile locale din orașul industrial Reșița.. În anul 1957 s-a constituit un „Comitet pentru înființarea muzeului”, în cadrul Uzinei Constructoare de Mașini din Reșița, iar ulterior, în urma unor donații, s-a constituit și prima expoziție a muzeului reșițean, rememorează actualul director al instituției, Flavius Bozu:

„Ulterior, în 1962, Muzeu a fost recunoscut și de către Ministerul Învățământului și Culturii din România, cum se numea la momentul respectiv , iar primul director al muzeului reșițean a fost profesorul Octavian Răuț. El a inițiat de altminteri și primele cercetări arheologice ale muzeului, la castrul roman de la Berzovia și la ferma romană de la Ramna”.

După reorganizarea administrativă, pe județe a României, în anul 1968 muzeul reșițean a devenit Muzeul de Istorie al județului Caraș-Severin. S-a constituit astfel o instituție care derula activitatea de cercetare și conservare a patrimoniului cultural pentru un spațiu geografic și administrativ de circa 9.000 km2.

„Ulterior, drumului muzeului a fost unul ascendent. Până în prezent s-au desfășurat foarte multe cercetări arheologice care au îmbogățit de-a lungul timpului patrimoniul Muzeului Județean, cum s-a numit pentru o bună perioadă de timp. În 1997, el și-a schimbat titulatura devenind Muzeul Banatului Montan, așa cum este cunoscut astăzi.

Industrializarea în forță a orașului în perioada de dinainte de 1989 a marcat să spunem într-un fel nefericit destinele muzeului. El a fost nevoit să își mute patrimoniul în mai multe locații, începând cu 1976 până în 1987 când a fost finalizată construcția în care ne desfășurăm astăzi activitatea.

Prima expoziție cu caracter permanent care a ocupat cele patru săli de expoziție ale muzeului a fost inaugurată în anul 2000, iar acum suntem mândri să avem o expoziție permanentă care este dedicată industrializării Banatului de Munte”, a mai precizat Flavius Bozu.

Seria de activități dedicate muzeului reșițean debutează luni, 14 mai, la ora 10:00, cu o dezbatere publică cu tema „Patrimoniul cultural bănățean, încotro?”, la care vor lua parte specialiști din domeniu din județele Caraș-Severin și Timiș.

Este o întrebare pe care ar trebuie să ne-o adresăm zi de zi atât nouă, cât și celor care ne conduc, dar mai ales societății, pentru că fiecare locuitor al Reșiței și al județului Caraș-Severin trebuie să fie conștient de patrimoniul foarte bogat, din punct de vedere cultural și istoric pe care îl are județul nostru”, a adăugat Bozu.

Iată programul complet al manifestărilor derulate săptămâna viitoare la muzeul reșițean:

Luni, 14 mai, ORA 10:00:

ANUL EUROPEAN AL PATRIMONIULUI: Patrimoniul cultural bănățean, încotro?

Marți, 15 mai, ORA 14:00:

Vernisaj expoziție personală  de pictură Vasile Popovici

Miercuri, 16 mai, ORA 14:00

Vernisajul expoziţiei de etnografie Activităţi casnice feminine în gospodăriile ţărănești bănăţene: 100 de ani

Vineri, 18 mai, Ziua Internațională a muzeelor, ORA 14:00:

Prezentări de carte: Din activitatea editorială a Muzeului Banatului Montan 2017

Participă cercetători și specialiști din Reșița și Timișoara.

Sâmbătă, 19 mai, Ziua Internațională a muzeelor, ORA 18:00 – 02:00

Noaptea Muzeelor

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei