Falimentul CET Energoterm a lăsat găuri de sute de mii de euro în buzunarele foștilor săi salariați. Oamenii așteaptă încă salariile compensatorii, promise de mai bine de doi ani de zile, dar firma lichidatoare ridică din umeri. Cu vânt în calorifere și buzunare, foștii angajați CET își cer banii în stradă.
Zeci de foști angajați ai societății CET Energoterm s-au adunat în această dimineață în fața sediului societății. După ce au răbdat mai bine de doi ani de zile, înghițind promisiunile deșarte ale CIBAN – Casa de Insolvență Banat SPRL, lichidatorul care ar trebui să le plătească salariile cuvenite, foștii angajați CET au ajuns la capătul răbdării.
„După ce CET Energoterm a dat faliemnt, s-a obținut o hotărâre judecătorească prin care se preciza că vom primi cele opt salarii compensatorii. S-au înaintat actele și urma să primim acei bani. În primă fază s-au dat numai 3 salarii compensatorii care prin lege sunt garantate, vin din fondul guvernamental, nu au fost date de societate. Ulterior, trebuia să primim și restul, până la cele opt salarii, bani despre care nu s-a mai auzit nimic”, a explicat Dănilă Toader, fostul director executiv al CET Energoterm.
Mai mult, din spusele protestatarilor, promisiunile că-și vor primi banii, au fost multe și din partea lichidatorului, și din partea autorităților locale din Reșița. Foștii salariați au fost informați că, pentru a se afla pe ordinea prioritară a plăților, trebuie să ducă situația pe masa instanței de judecată. Ceea ce s-a și întâmplat, iar instanța le-a dat câștig de cauză. Cu toate acestea, schimbarea conducerii la Casa de Insolvență Banat, a blocat rapid plata banilor, iar explicațiile i-au băgat pe oameni în ceață.
„În 2013 am fost să discutăm cu lichidatorul și ni s-a spus că bani sunt dar nu suntem pe ordinea prioritară. În acest sens am înaintat situația în instanță pentru a fi prioritari, cu toate că după lege plata salariilor ar trebui să fie prioritară. Am câștigat procesul, suntem cu prioritate. Imediat după, CIBAN și-a schimbat conducerea, iar noul director ne-a zis că a preluat societatea lichidatoare de la zero și nu mai sunt bani pentru plata salariilor noastre. De asemenea, ni s-a zis că s-a făcut un compromis cu primarul, și nu mai sunt bani”, a explicat Doru Popescu, unul dintre protestatari.
Fitilul protestului de astăzi a fost aprins de o știre apărută în presa regională prin care se anunța faptul că lichidatorul ar fi organizat o nouă licitație prin care s-au scos la vânzare mai multe bunuri și imobile ale CET Energoterm. Asta ar presupune că, prin bunurile vândute, lichidatorul ar avea fonduri suficiente pentru plata salariilor după care oamenii rabdă deja de doi ani.
„Avem informații că se derulează un proces de licitație a bunurilor pe care încă le mai are această fostă societate. Bunuri printre care și terenul aferent, cu o valoare care ar putea acoperi plata salariilor”, a mai menționat Dănilă Toader.
Actuala conducere a societății de termoficare ridică din umeri în ceea ce privește salariile foștilor angajați, susținând că nu cunoaște decât date generale cu privire la licitația organizată de firma lichidatoare.
Alexandra JURCA
Multumim ca faceti cunoscute aceste situatii.Exista altii din mass-media care sunt aliniati si aduc osanale celor care,din cand in cand,mai fac si lucruri normale!!
Pingback: Problema foștilor angajați CET, pe masa prefectului și a primarului! Vezi ce soluții s-au găsit!
Pingback: Reper24- Pentru ca informatia a evoluat