S-a stins din viață Generalul Adrian Marinescu!

gen

S-a stins din viață un adevărat cetățean de onoare al Banatului de Munte și al Reșiței, fostul director al IMR – Întreprinderea Mecanică Reșița, Generalul Adrian Marinescu!

Chiar dacă la finalul unui drum lung cuvintele sunt prea sărace pentru a evoca o viață de om, vom parcurge, în cele ce urmează, câteva dintre datele biografice ale Generalului de Brigadă Adrian Marinescu.

Născut la Iași – 25 august 1936, Adrian Marinescu a urmat cursurile primare în orașele Pașcani și Fălticeni. Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie – Sibiu, 3 ani, promoția 1957 – șef de promoție Absolvent al Academiei Tehnice Militare, Facultatea de Armament, 6 ani, șef de promoție, specializarea – inginer de armament și muniții Cursuri postacademice (master) – Managementul resurselor umane – 1978.  A primit de-a lungul timpului o seamă de distincții cu care nu mulți sunt cei care se pot mândri: ordinul „Meritul militar” – clasele III, II și I; emblema de onoare a Forțelor Terestre – 2016; cetățean de onoare al municipiului Reșița – 2015 Membru de Onoare al Societății Inginerilor Militari din Asociația Generală a Inginerilor (AGIR) – 2017. Distins cu diploma de onoare „Senior al culturii Banatului Montan” – 2016 A îndeplinit funcții tehnice în Ministerul Apărării – Comandamentul Artileriei (1965 – 1968)

Este promovat în funcții de comandă: inginer șef la Baza de Reparații Armament (ARSENAL) Sibiu, 3 ani; comandant al Bazei similare Târgoviște, 4 ani Din anul 1975 este numit Șef de proiect și locțiitor al Comandantului Artileriei Forțelor Armate pentru Tehnică Nouă (București, 1 an și jumătate) De la 1 ianuarie 1977, timp de aproape 20 de ani, este detașat în Ministerul Industriei Construcțiilor de Mașini, în funcția de director general al Întreprinderii Mecanice Reșița Trece în rezervă în 1996, cu gradul de colonel inginer.

A fost avansat înainte de termen în gradele de maior, locotenent-colonel și colonel. A fost colonel în serviciu activ, timp de 19 ani Ca specialist, titular a trei certificate de inventator și numeroase certificate de inovații, toate referitoare la utilaje și tehnologii pentru fabricații de armament În perioada cât a condus Întreprinderea Mecanică Reșița, s-au fabricat aproape 4.000 de tunuri de calibru peste 100 mm, în 13 modele. Toată artileria tractată, aflată în prezent în dotarea Armatei, este fabricată la Reșița. O însemnată cantitate a fost exportată.

După trecerea în rezervă, s-a implicat în activitatea administrativ-edilitară a municipiului Reșița. A fost consilier local în două administrații (1996-2000 și 2000-2004) Activitatea de excepție, contribuția majoră la atingerea obiectivului strategic de anvergură – înzestrarea armatei cu artilerie modernă, din producție internă – au fundamentat avansarea în grad – General de Brigadă, în luna mai 2000. Generalul Adrian Marinescu a fost căsătorit și lasă în urma lui trei copii – două fete, profesoare și un băiat – inginer mecanic, doctor în inginerie.

A susținut și a participat la numeroase acțiuni culturale, în publicistică (presă locală și militară), radio, televiziuni Este autorul unui volum de memorialistică – „Arme și destine – două decenii director la fabrica de tunuri”, cât și al unui volum monografic – „TUNURILE REȘIȚEI – o istorie fierbinte”, ambele editate prin efort personal, în tiraje semnificate (câte 800 de exemplare), integral dăruite cititorilor lui, dar și instituțiilor militare academice sau de comandă.

Din păcate, ultima carte scrisă de generalul Adrian Marinescu, „Cu mintea și inima“ nu a apucat să vadă lumina tiparului, pentru că virusul nemilos l-a luat definitiv dintre noi pe acest om prețios al nostru, al reșițenilor.

Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule general Adrian Marinescu și să vă conducă spiritul spre tărâmurile unde nu există nici durere, nici suspin, nici întristare, acea tristețe nemărginită pe care cei dragi o resimt acum la despărțirea de dumneavoastră!

 


 

Generalul Adrian Marinescu va fi condus pe ultimul drum Miercuri, 13 Ianuarie 2021, la cimitirul numărul 8 din cartierul Govândari, la ora 12:00

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Julieta

    Citind CV-ul acestui om extraordinar,Gabriel Oprea,Ontanu si alti papagali din fostul UNPR,ar trebui sa intre in pamant.Nemernicii din politica au inchis si fabrica de tunuri care avea piata de desfacere.Si sa nu uit:general de brigada?Cam putin fata de realizarile acestui om.Dumnezeu sa te odihneasca,Domnule General.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei