Romii din Caraș-Severin au pus bazele unor afaceri proprii, cu ajutorul italienilor!

modelmic

Două familii de romi din județul Caraș-Severin au reușit să își înființeze afaceri proprii în domeniul agriculturii. Totul în cadrul unui proiect derulat cu ajutorul italienilor și prin care s-a urmărit integrarea reprezentanților acestei etnii în viața locală din România. Proiectul a fost derulat în satul Mercina, comuna Vărădia, primele efecte ale acestuia începând să devină vizibile. 

Consiliul Județean Caraș-Severin a găzdui săptămâna aceasta o întâlnire între o delegație italiană și reprezentanți ai romilor din județ, în vederea prezentării acestui proiect, prin care două familii au fost ajutate să treacă de la agricultura de subzistență la dezvoltarea unei afaceri care să le aducă un nivel de trai sustenabil, aici, în țara lor.

Acum trei ani, Dieceza din Siena – Italia s-a aplecat asupra unui grup format din mai multe persoane din România, de etnie romă, și pe care a încercat să îl integreze, însă, din cauza crizei care a atins și Italia, acest lucru a fost foarte greu, pentru că oamenii și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai putut plăti chiriile. Așa că am găsit modalități de a lucra împreună și de a dezvolta proiecte pentru ferme sustenabile, chiar la ei acasă. S-a căutat ca proiectul să aibă un impact minim asupra mediului, să fie sustenabil și, mai ales, să se realizeze în România. Iar acest model, dezvoltat la Mercina, poate să fie extins și în alte localități”, a explicat cu ocazia întâlnirii Nicola Pierce, din partea Fundației Migrantes din Italia.

După cum au precizat inițiatorii proiectului, în vederea dezvoltării unei inițiative similare, este nevoie de o suprafață de teren de 4,5 hectare, pentru a putea crește animale și a cultiva pământul și pentru a asigura hrana proprie. Pentru ca experimentul de la Mercina, care s-a dovedit a fi unul de succes, să poată fi multiplicat și în alte localități, va fi nevoie de identificarea unor terenuri, precum și persoanele care sunt dispuse să muncească în domeniul agro-zootehnic, fapt pentru care este nevoie și de sprijinul autorităților locale.

La întâlnire a fost prezent și Dănuț Dumitru, consilier pe probleme de romi în cadrul Ministerului Agriculturii, care a afirmat că este nevoie ca autoritățile locale să se implice mai mult în problematica acestei etnii și să considere comunitatea romă o resursă umană în care să se investească.

Populația romă este una tânără, fără studii, dar care este pregătită pentru piața muncii, care dorește să se califice, să își găsească un loc de muncă, să își trimită copiii la școală și să nu mai fie supusă discriminării. Salutăm inițiativa Fundației Migrantes, care a ales să trateze problema la sursă, adică în România, și nu la destinație, în Italia. Totul e ca aceste proiecte să fie adaptate la realitățile locale, în colaborare cu comunitățile rome”, a declarat Dănuț Dumitru.

La finalul discuțiilor derulate la Consiliul Județean Caraș-Severin, Elena Amzoi, director în cadrul forului a afirmat că va informa primarii din județ în legătură cu inițiativa italiană, mai exact, a Departamentului de Gestionare a Sistemelor Agare și Forestiere al Universității de Studii din Florența.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei