Revolta medicilor stomatologi! Cabinete stomatologice cu intrări separate! O măsură aberantă și contestată a Ministerului Sănătății!

modelmic

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pare că nu știe ce să mai facă pentru a veni „în sprijinul“ cadrelor medicale din țară. Mai nou, ministerul sănătății, după ce nu a întocmit de-a lungul timpului niciun act normativ în beneficiul medicilor stomatologi și al cabinetelor acestora,  a găsit de cuviință să modifice ordinul ministerului 119 din 2014 printr-un articol care ar avea ca scop protejarea populației de agresiuni precum praf, poluare fonică prin zgomote și altele. Aici, ministerul introduce și paragraful care face vorbire despre noile condiții care trebuie avute în vedere la construirea unui cabinet de medicină dentară.

„În conformitate cu Ordinul 994/2018 pentru modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul ministrului sănătații nr. 119/2014 –publicat in M.Of. nr. 720/21.08.2018, vă informăm că începând cu data de 21 august 2018 cabinetele de medicină dentară amplasate în clădiri de locuit sau în clădiri în care se desfășoară și alte activități se avizează numai cu respectarea următoarelor condiții:

Să asigure intrare și circuite separate față de locatarii din imobilul respectiv;

Să asigure schimbarea destinației spațiului, conform activității desfășurate.

Fără ca măsura să aibă la bază un studiu de impact, Ministerul Sănătății le impune medicilor stomatologi să aibe intrări separate pentru toate cabinetele care se află în clădiri de locuințe sau clădiri în care se desfășoară alte activități, diferite de cele ale actului stomatologic.

Chiar dacă legea nu se aplică retroactiv, aceasta creează o degringoladă în rândul medicilor care doreau să își desfășoare activitatea într-un cabinet stomatologic și care se văd acum în imposibilitatea desfășurării activității medicale pentru care s-au pregătit de-a lungul anilor de studiu.

Medic stomatolog Raluca Soran: „Este revoltător! Nu am fost consultați în legătură cu această modificare a legii!“

Reacțiile, firești de altfel, nu au întârziat să apară iar medicul stomatolog Raluca Soran, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraș-Severin se arată indignată de noua măsură a Ministerului Sănătății.

„Chiar dacă legea, teoretic, nu se aplică retroactiv, această măsură aduce atingere tuturor medicilor pentru că în cazul unei vânzări, a unei închirieri, a donației respectivului spațiu acesta nu va mai fi reautorizat. După o radiografie serioasă la nivel național a Colegiului Național al Medicilor Dentiști din România, am sesizat că mai ales capitala va fi afectată de noua măsură și nu se va putea încadra, mai ales că în București există foarte multe cabinete amplasate la etajele superioare, care nu vor putea avea niciodată o intrare separată! Este aberant ceea ce propune prin această măsură Ministerul Sănătății care conduce la restrângerea activității stomatologice la nivel național, un lucru care nu cred că este o cerință pentru populație!

Statul român, guvernele care s-au perindat de-a lungul timpului n-au făcut absolut nimic pentru medicii stomatologi, nu am beneficiat de niciun act normativ care să vină în sprijinul cabinetelor stomatologice, în schimb ni se pun tot soiul de piedici în activitatea noastră, așa cum este această modificare de lege. Ne luptăm cu Ministerul Sănătății de ani și ani de zile și am făcut propuneri zecilor de miniștri ai sănătății care s-au schimbat la conducere, pentru modificarea și îmbunătățirea legilor existente, pentru legea malpraxisului – o lege foarte importantă și imperios necesară, dar propunerile noastre zac în sertarele ministerului și nu sunt luate în seamă!

După aceea, ni se cere să asigurăm gestiunea deșeurilor periculoase? Păi ne-am făcut-o singuri, avem încheiate contracte cu firme în acest sens care ne ridică contracost aceste deșeuri. Să nu creeze disconfort și riscuri pentru sănătate! Păi, să fim serioși, noi, stomatologii, lucrăm cu balauri? Am avut întotdeauna o mare grijă să nu fie deranjat niciun locatar, vecin, eu personal am făcut pentru bloc o serie de amenajări de care beneficiază toți cei care locuiesc în imobilul unde îmi desfășor activitatea. Să respecte normele igienico-sanitare specifice activității, să asigure schimbarea destinației spațiului conform activității desfășurate…ne supunem tuturor cerințelor Ministerului Sănătății! Dar să  ne ceri intrare și circuite separate față de locatarii din imobilul respectiv, fără să ne consulți și pe noi medici, mi se pare revoltător! Întreabă-ne și pe noi și vedem ce putem face!

Noi, Colegiul Național al Medicilor Stomatologi avem rol consultativ în luarea unor decizii precum modificarea de față a ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014. Evident, niciodată nu se întâmplă  să fim consultați! Suntem revoltați pentru acest lucru, faptul că nu suntem luați în seamă iar legile sunt date fără o consultare prealabilă a Colegiului Național, de unde ministrul de resirt, secretarii de stat ar putea afla un punct de vedere pertinent.

Ceea ce am dori cu adevărat să știm dacă s-a făcut vreun studiu de impact înainte de această hotărâre aberantă?“ și-a exprimat nemulțumirea față de sideranta modificare a ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Caraș-Severin, dr. Raluca Soran.

Cu siguranță, o astfel de măsură, care nu vizează doar cabinetele stomatologice, ci și cabinetele medicilor de familie, cabinetele ambulatorii, trebuia abordată cu multă atenție gândită de către Ministerul Sănătății. Conform medicului stomatolog Raluca Soran, în zilele următoare va fi întocmit un memorandum la nivel național din partea Colegiului Medicilor Stomatologi din România, care va fi înaintat Ministerului Sănătății…care îl va așeza din nou în sertar??

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

10 Comentarii

 1. Raluca S.

  Draga razvan,

  Avand in vedere ca folosim aceleasi materiale si cumparam aparatura la aceleasi preturi ca si in Germania ,iar la noi o obturatie este intre 20 si 40 de euro iar acolo 200,unde este manopera aberanta?Crezi ca degeaba vine toata Europa la noi sa-si faca dintii?
  Iar daca trebuie sa ne punem lift,banii cheltuiti se vor regasi in preturi,ca nu ne da guvernul bani pt asta(de fapt pt nimic)Asta-i economia de piata.De aceea aceste masuri aberante ar trebui sa supere pe toata lumea ,nu doar pe noi.

 2. Ela

  Ma uitam la comentariile anterioare.. :)) rasu-plansu! Mai, romanul e rau din scutece. Arata cu degetul si e moralist si dăștept! Stie tot! In orice domeniu el stie tot! Pai de unde stiti voi cat, ce, cum iese o firma pe profit? Ati fost contabilul firmei respective? Iar manopera ca e sau nu e scumpa…pai hai sa stabiliti voi cat sa fie! Ca intr-un cabinet, de orice fel, treb platite apa, gaz, curent, materiale(scumpe si folosite in manevrele stomatologice in cantitati mari uneori)!!contabila, asistenta cu tot tacamul șomaj, sanatate,pensie etc, aparatura medicala!!care e scumpa si se strica si trebuie reinnoita periodic, impozite, firme de deseuri, autorizatii multe si ciudate, salariul medicului(care e angajat clar tot acolo) cu impozite, somaj, sanatate, pensie lunar!! Plus ca ai o casa unde stai ca tot omul, separat de cabinet care necesita cheltuieli apa, curent, scara, impozit..etc. Plus ca treb sa mearga pe banii proprii la cursuri obligatorii anuale si in vacante ca au un cap si un corp de resetat! Si fara vouchere de la stat! Trebuie sa si tina copiii la scoala, sa isi acopere investitia, sa isi dezvolte afacerea, sa merite anii de studii grei si multi! Asa ca dășteptule comentator, mai studiaza problema, poarta pantofii omului, deschide ti mintea nu gura intai si apoi tragi concluzii.

 3. Marean... Care este

  Când vom avea salariile din Germania atunci sa practicați și voi preturile de acolo… Când eliberați bon fiscal pt orice, inclusiv o extracție atunci sa ieșiți și sa vorbiți… La voi absolut totul este “la negru”… Toți aveți mașini de zeci de mii de euro, concedii exotice și extravagante pe care un om de rand nu și le permite… Voi va vaitati, cei care câștigați în 20-30 de minute 120-150 de lei x nr de pacienți pe zi, absolut toți fără bon fiscal cred ca ajungeți la 6-700 euro câștig pe zi. Evazionistilor.!!!!

  1. Ela

   Marean..crezi tu cam multe. Tocmai ca nu sunt preturi ca in Germania!!! stii tu cat costa in Germania? sigur nu, altfel nu vorbeai. Ar fi bine daca bunul simt nu ar fi made in Romania. Uiti ca vorbesti despre medici.. Care au invatat si muncit mult, facultatea e de 6 ani lungi si grei. Si habar nu ai Mareane cat costa toata investitia unui cabinet medical, de orice fel. Si nu stii tu Mareane cum vin strainii cu inima deschisa sa-si lucreze aici, in Romania dantura, ptr ca sunt medici buni si mai ieftini ca la ei. Auzi Mareane draga, pai daca medicii nu au masini bune atunci cine ar trebui dupa mintea matale sa aiba bani? Medicina implica multa raspundere si enrgei si studiu..ce stii tu de asta. Omul de rand.. ar trebui sa se faca si el medic sa vada cum e. Sau sa taca.

 4. Ela

  Auzi stii ceva Mareane..las-o asa! ca nu meriti raspuns. Eu nu inteleg de ce nu v-ati facut si voi medici? sau de ce nu va schimbati meseria? ca sa fie liniste si pace, na! :))

 5. Bogdan

  Hehe, ordinul asta e o mare catastrofa, gandita de niste birocrati care nu mai stiu cum sa puna piedici + sa impace capra si varza, adica normele de locuit, cu cele de desfasurarea activitatilor de servicii si productie.

  Eu nu stiu cum ati reusit voi sa schimbati destinatia unui apartament de bloc din spatiu de locuit in cabinet medical, ca acum este SF procesul, fara a mai adauga aberatia cu intrare separata, pentru ca se stie: durerea de dinti e contagioasa!

  Totul a pornit de la mii de reclamatii facute de “cetatenii de bine” + legislatia tembela (acum dusa si mai catre absurd).
  Cabinetele medicale si microproductia (restaurante, cofetarii etc) pot crea discomfort in zonele delimitate prin PUG/PUZ ca fiind de locuite.
  Daca la bloc in loc de alimentara ai acum saormarie, ai dat de dracu => legislativul a taiat birocratic aproape tot, ca asa e la noi!

  La fel, nu a facut nicio deosebire intre serviciile medicale.

  Ordinul din2014 era sublim, iar cu cel din 2018 l-au reparat de l-au rupt.
  Nu fac decat sa puna din ce inc e mai multa presiune pe afaceri, pana blocheaza tot.

  Momentan nu se simt efectele, dar cu trecerea timpului, iti dais eama ca e concurenta neloiala intre cei vechi si cei noi, pentru ca cei noi au nevoie de mult mai mult capital ca sa intre pe piata.

 6. Bia

  Din pacate, stau la parterul unui bloc si deasupra mea este un cabinet stomatologic…e groaznic, nu avem liniste deloc, tot timpul lucreaza pana seara pe la ora 21, totul se aude la noi, inclusiv scaunul cu roti care ne zgarie pe creier, se impinge intr-o parte si alta dupa materiale, instrumente etc si scapa instrumente pe jos, chiar nu mai stim ce sa mai facem, cred ca pana la urma o sa facem reclamatie ca nu se mai poate.

 7. florea

  statii linistiti,,,dupa ce se vad cu semnaturile de la locatari ,,nu respecta nimic dentisti…nu izolatie fonica nu iesire separata..pe mine ma inunda ma sicaneaza ca sa ii vind la pret de nimic.am apartament un sfert de cladire sub cabinet,,,,se lauda ca are banii ii cumpara pe toti si politie si judecatori…nesimtiti

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei