Țara noastră a adunat în ultimii ani datorii colosale, și se pare că acestea cresc de la an la an, potrivit unui raport al Curții de Conturi.
Dacă în anul 2013 România avea la activ datorii în valoare totală de 54 de miliarde de euro, la finalul lui 2014 suma înregistrată era de-a dreptul îngrijorătoare. Țara noastră a intrat în 2015 cu aproape zece miliarde de euro extra la restanțe, înregistrând o datorie de 66 de miliarde de euro.
Împrumuturile care au dus la aceste sume colosale au fost destinate exclusiv bugetului și prea puțin investițiilor. Potrivit Știripesurse.ro, Guvernul condus de Victor Ponta a împrumutat 12 miliarde de euro în doi ani doar pentru a suplimenta bugetul de stat, nu pentru a face investiții.
Potrivit raportului de audit de performanță al Curții de Conturi, „Evaluarea managementului datoriei publice în perioada 2012 – 2014”, în perioada analizată, datoria publică a României a crescut continuu, ajungându-se astfel la o datorie de 3.300 de euro pe cap de locuitor.
România riscă însolvență!
În urma raportului îngrijorător, Curtea de Conturi transmite avertismente cu privire la intrarea în insolvență, în condițiile în care datoria continuă să crească.
Potrivit raportului dintre datoria publica și produsul intern brut, Curtea de Conturi a consemnat majorarea datoriei publice, de la 40,4% în 2012, la 41,9% în 2013, și 44,1 % în 2014.
„Cu toate ca raportul dintre datoria publică guvernamentală și PIB se situează cu mult sub pragul de alertă de 60%, prevăzut în tratatul de la Maastricht, apreciem că, în condițiile menținerii unui ritm de creștere al datoriei publice guvernamentale care devansează ritmul de creștere al economiei, riscul de solvabilitate va crește”, au avertizat inspectorii Curtii de Conturi, citați de Stiripesurse.ro,
Politica de împrumuturi trebuie îndreptată spre investiții!
Inspectorii Curții de Conturi atrag atenția și asupra faptului că împrumuturile trebuie făcute cu cap, nu pentru suplimentarea bugetului, ci pentru demararea de noi investiții în resurse umane, infrastrctură, cercetare, sau tehnologie.
„Aceste investiții pot asigura pe viitor atât rambursarea obligațiunilor emise și plata dobânzilor aferente, cât și dezvoltarea economiei în ansamblu. În caz contrar, datoriille se vor rostogoli continuu și, în câțiva ani, România va risca insolvența”, potrivit Curții de Conturi.
Alexandra JURCA