Probabilitatea ca România să fie ocolită de coronavirus este foarte scăzută, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Acesta a explicat că în momentul de față nu există un vaccin pentru acest virus și nici tratament pentru boala provocată de acesta, fiind tratate simptomele.
La ora actuală, nu există niciun caz confirmat de coronavirus pe teritoriul României, dar, conform lui Raed Arafat, probabilitatea ca acest lucru să se păstreze este extrem de scăzut.
„Oamenii circulă foarte mult, iar semnele nu sunt vizibile decât în momentul în care probabil este prea târziu. Practic până la momentul depistării, persoana poate contamina deja mulți oameni cu care a intrat în contact. Vă dați seama că închiderea ermetică a tării este imposibil. Cu regret trebuie să recunoaștem faptul că apariția cazurilor de coronavirus în toate țările din Europa este doar o chestiune de timp”, a declarat Raed Arafat la Antena 3, conform Mediafax.
Raed Arafat a vorbit și despre faptul că, până în prezent, nu există vaccin împotriva coronavirusului. „Coronavirusul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a mai spus Arafat.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a explicat că tratamentul simptomatic este esențial, odată ce o persoană se infectează cu coronavirus. „Scăderea febrei, combaterea sindromelor conexe sunt foarte importante. Este un virus nou. Nu există studii că există imunitate încrucișată cu acest virus. Putem lua măsuri să ne protejăm: să respectăm reguli de igienă personală, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil”, a explicat secretarul de stat, la Antena 3.
În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:
- evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
- evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
- călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).
În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul unei călătorii sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că românii care vin în ţară din localităţile afectate de coronavirus din Italia vor fi plasaţi în carantină 14 zile. Instituţia precizează, totodată, că până în prezent autorităţile italiene nu au raportat cazuri de români simptomatici cu noul coronavirus.
„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariţia unor cazuri de infecţie cu noul coronavirus pe teritoriul naţional, datorită dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre cele 2 ţări”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii anunţă că vor fi suplimentate măsurile de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale şi aeriene şi că va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul direcţiilor de sănătate publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare.
„Toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unităţile sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe, spitale, medici de familie) la direcţiile de sănătate publică şi la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.
În aceste zile, Ministerul Sănătăţii va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină şi pentru managementul cazurilor suspecte şi confirmate de infecţie cu coronavirus (COVID-19).
Va fi extinsă campania de informare a populaţiei privind infecţia cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale şi colective care trebuie luate şi va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluţia situaţiei la nivel internaţional şi eventualele măsuri suplimentare luate de autorităţile române”, mai precizează comunicatul.
Citește și Alertă de coronavirus în Caransebeș, la doar 30 de metri de locuința primarului
Foto: NIAID-RML
Karina TINCUL
„Coronavirusul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă.”, a mai spus Arafat.
–
Încurajator!
De unde, prin complicaţii pulmonare, se poate administra (simptomatic) Lopatin, Cimitirol sau Gropomicină, mai ales la vârstnici şi copii, cei mai expuşi.
Noroc cu aero-scanerele termice achiziţionate de Vela şi cu dalele lui tăiţelu’, destinate pavajului la cimitir.
Pai normal … cand vor fugi toti diasporistii acasa … vor umple tara de boala.
Mai ales din cauza lor se va imprastia boala si in rumania. In principal din cauza alora care vor fugi cu masinile. Pe aia nu-i poate opri nimeni.
In concluzie … pe toti ii veti gasi acasa prin rumania …
Haha…Tu nu sti sa scri numele propriei tari .. oare ce pretenție pot avea sa cunosti diferența între diaspora și țigani,țepariși alte categorii de genul. Diferența majora in cazul de fata este aceea ca nimeni din diaspora cu o asigurare medicală in una din țările vestice ,nu va veni in România sa se trateze in sistemul medical gratuit….cei care vin,deși este logic și simplu , m-a văd obligat sa îți spun , ca nu fac parte din diaspora