„Punem în valoare bijuteriile ascunse ale Văii Carașului“ – Costel Dumitru Ursu

11

În Oravița se desfășoară lucrările de restaurare, conservare și dotare a clădirii celui mai vechi teatrudin România: Teatrul Vechi Mihai Eminescu – clădire monument istoric. Toată această acțiune este posibilă prin accesarea de către administrația locală a orașului Oravița, a unui proiect prin Regio-POR în Regiunea Vest în valoare de 10 milioane de lei din care 9,28 de milioane o reprezintă finanțarea nerambursabilă prin Regio POR 2014 – 2020, Axa prioritară 5. De asemenea, pe lângă restuararea și conservarea Teatrului „Mihai Eminescu”, care ar urma să fie inclus în circuitul turistic local, regional și național, investiția mai cuprinde și amenajarea parcului din fața teatrului.

12

„În ceea ce priveşte restaurarea, conservarea şi dotarea Teatrului Mihai Eminescu sunt propuse lucrări care presupun reabilitarea clădirii teatrului, la interior, a faţadelor şi învelitorii şi respectiv a zonelor adiacente acesteia, în scopul repunerii în funcţiune, a protejării clădirii de intemperii şi respectiv pentru îmbunătăţirea aspectului exterior, mai ales spre str. Mihai Eminescu, aceste intervenţii contribuind la sporirea calităţii urbane a zonei în care se află construcţia“ a declarat pentru Reper24 primarul Orașului Costel Dumitru Ursu.
„Prin proiectul de arhitectură se propun lucrări de reamenajare interioară la subsol, parter, mezanin şi etaj, în scopul utilizării în continuare ca sală de spectacole, birouri, anexe, etc., urmând ca podul să rămână neutilizat“ a mai precizat edilul.

13

Lucrările de reamanajare generale propuse prin proiectul de arhitectură sunt: Reparaţii şi refacerea finisajelor şi a ornamentelor la interior şi la faţade; Reparaţii la scările interioare de acces la parter, mezanin, etaj şi pod; Modificări la pereţii interiori nestructurali; Reamenajarea în întregime a spaţiilor de la parter, mezanin, etaj, cu păstrarea funcţiunilor de bază neschimbate; Realizarea unui cadru de rigidizare din beton armat monilit, pentru acces direct din exterior la subsolul existent.

14

Vor fi făcute de asemenea reparaţii locale la stâlpii metalici ai balconului, la bolţişoare şi la profilele metalice existente; Refacerea tencuielilor şi finisajelor exterioare; Refacerea locală a tencuielilor şi finisajelor interioare; Repararea și înlocuirea pardoselilor degradate din spaţiile interioare; Reparaţii locale la frontonul zidăriei din pod; – Reparaţii şi înlocuiri ale tâmplăriilor cu respectarea normelor de termoeficienţă; Refacerea tuturor instalaţiilor în conformitate cu normele în vigoare.

15

Acest edificiu, Teatrul Vechi Mihai Eminescu, este un bun al nostru al tuturor și ar fi păcat să nu încercăm să punem în valoare un obiectiv care reprezintă o fărâmă din identitatea noastră culturală, o clădire de care suntem mândri și care, de-a lungul timpului, a atras numeroși turiști. Sunt sigur că vom putea revigora turismul în Valea Carașului atunci când aceaastă clădire va redeveni funcțională și se va alătura celorlalte obiective istorice și muzeale pe care Oravița le poate oferi. Noi, cei ce trăim zi de zi în acest oraș, nu le mai dăm o mare importanță; trecem zilnic pe lângă ele și pentru mulți au intrat în cotidian, dar sunt atât de mulți oameni care vor dori să le vadă. Toate acestea vor reprezenta atracții pentru turiștii români și nu numai, iar posibilitatea de a le pune în valoare cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile este o oportunitate pe care nu o puteam rata“ a mai spus primarul orașului Oravița Dumitru Ursu.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei