Protest spontan în fața Primăriei Fîrliug! „Suntem hoți pe pământul pentru care plătim impozit”!

modelmic

Zeci de persoane s-au adunat astăzi în fața Primăriei Fîrliug, pentru un protest spontan, prin care și-au dorit să atragă atenția autorităților locale și județene, asupra unei probleme care i-a adus la exasperare. Oamenii sunt disperați pentru că nu pot tăia lemne din pădurile proprietate privată și  susțin că la iarnă vor muri de frig pentru că nu vor avea cu ce să se încălzească.

Cetățenii din Fîrliug, ajunși la capătul răbdării, povestesc că deși legea le permite să taie trei metri cubi la un hectar de pădure, nu pot face acest lucru fără ca cei de la Ocolul Silvic să le aprobe o cerere în acest sens și să marcheze arborii care urmează să fie tăiați, iar răspunsul de la Ocolul Silvic poate întârzia chiar și cu doi ani de zile. În aceste condiții, zeci de persoane din Fîrliug și satele aparținătoare, care au decis să nu mai aștepte ca cei de la Ocol să își amintească de ei și au tăiat lemne din pădurile personale, au fost amendați de polițiști. Mai mult chiar, au rămas fără utilaje, vehicule și drujbe, acestea fiind confiscate de oamenii legii.

M-au prins polițaii, că am fost reclamat. M-au așteptat, cu mașina, și mi-au luat două drujbe, lemnele le-au confiscat și alea. Și iaca așa, eu către 80 de ani m-am trezit că m-or făcut acte, dosar. Nu am vândut un lemn, am tăiat pentru mine chituci de foc, din pădurea mea. Nu e voie. Noi suntem proprietari, dar alții sunt stăpâni, nu știu ce fel de proprietari ni-s noi. Eu nu înțeleg. Mai bine să putrezească lemnul în pădure decât să ia omul să se încălzească și curăță și pădurea. Eu nu știu ce legi sunt astea, cine le-a făcut. Vine iarna, noi ni-s bătrâni. Noi acum putem să aducem cât e lemnul uscat, ca dacă vine vremea rea nu ne mai putem băga decât cu tancul și dacă acum nu ne asigurăm, ce facem la iarnă? Să ne omoare”, și-a spus oful unul dintre cei care s-au adunat astăzi în fața Primăriei din Fîrliug.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157686898552836″]

Cetățenii au cerut o întâlnire între autoritățile locale, cele județeni și reprezentanții Direcției Silvice pentru a se găsi o soluție. Oamenii afirmă că nici măcar crengile uscate de la prunii din livizi nu îi pot duce acasă fără a fi amendați. Pe de altă parte nu le pot da nici foc pe câmp fără a interveni cei de la Mediu, iar în cazul în care lasă livezile în starea în care sunt, se trezesc să sunt sancționați de cei de la APIA, care nu le mai plătesc subvențiile.

Oamenii ajung să fie hoți pe pământul pentru care plătesc impozit. Este o lege conform căreia ai voie să tai trei metri cubi la hectar, dar nimeni nu îți aprobă. Toți de aici suntem hoți, pentru că luăm din pădurea noastră să ne încălzim. Cine a făcut legea asta nu s-a gândit la oamenii care au pădure puțină, s-au gândit doar la marii proprietari, la cei care au afaceri cu lemn, nu la cei de rând. Avem oameni bătrâni acasă care trebuie să se încălzească, sunt copii mici care trebuie să se încălzească. Noi nu avem gaz, să ne bage gaz și le dăm pădurile lor, dar așa nu se poate”, a explicat un alt cetățean.

Întrebat de situație, primarul Ioan Borduz a declarat că nemulțumirile oamenilor sunt îndreptățite, însă din punct de vedere legal, el nu poate interveni în munca Poliției, deși aceștia ar trebui să își îndrepte atenția spre cazurile grave.

„Cred că este un viciu în legislație care ar trebui schimbat, să spună undeva, într-un articol, că proprietatea privată este absolut a proprietarului și ei să facă control și să ia drujbe, tractoare atunci când furi din proprietatea publică, din proprietatea statului, unde toți suntem contribuabili. Dacă au ajuns să confiște drujbe și pentru niște butuci de salcie, care nu are valoare din punct de vedere comercială, dacă la modul ăsta aplicăm legea, probabil că România, peste vreo 10 ani, va avea vreo 5000 de locuitori, restul toți vor pun pampersuri prin Europa. Mie mi se pare că legea trebuie aplicată, dar trebui să înțelegem că există și prezumpția aia de nevinovăție, există modalitatea de atenționare a omului prima dată, nu îl omori din prima.

Sunt foarte mulți oameni care au depus de un an sau chiar de doi ani solicitare la Ocolul Silvic Bocșa Montană să le marcheze arborii și nu au ajuns nici acum. Probabil că nu au timpul necesar.

Pe altă parte, este un caz care este foarte recent, care este mediatizat în toată media, cel care a omorât două persoane la Alba Iulia și Botoșani, originar din Botoșani, recidivat, pușcăriaș, a venit aici s-a angajat cioban la Valea Mare, a bătut pe unul soră cu moarte cum s-ar spune, Poliția nu l-a reținut, a făcut ce a făcut, l-a pierdut din vedere, lăsându-l să plece, să mai omoare trei oameni. Asta cred eu că ar trebui să fie principala preocupare a organelor abilitate ale statului, nu să îl prindă pe nea Ion Coceanu, de la Remetea, de 80 de ani, în pădurea lui și să îi ia drujbele și tractorul, omul ăsta care a muncit o viață, și e un pensionar care merge în două cârje”, a declarat pentru Reper 24, primarul Borduz.

DSC_0177

Edilul a mai adăugat că din punctul lui de vedere, singura soluție posibilă o constituie modificarea legii. În acest sens, primarul a luat deja legătura cu deputatul Luminița Jivan, căreia i-a explicat problema cetățenilor din Fîrliug, aceasta promițându-i că va prezenta situația în fața Parlamentului.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Nea Ion

    Ma bucur ca primarul intervine in interesul comunitatii !
    Bravo domn primar, sa fiti sanatos dumneavoastra si familia dumneavoastra !
    Sa mai asfaltati drumu catre Dezesti ca l au stricat masinile mari !
    Multumim de sustinere !

  2. Nea Marcu Paduraru

    Cineva trebuie să stopeze furtul de arbori din păduri, înainte se fura ziua în amiaza mare cu căruțele si mașinile pline de lemne si hoții au acum apartamente la Reșița si case frumoase dar acum nu mai merge! Bravo copii!

  3. Darius

    Nea ioane, pai masinile mari nu platesc impozite la stat?care e diferenta intre Tine daca ai masina mica si Mine ca am camion,platesti mai mult pret la combustibil sau la implizit?! Ca drumul nu are o structura si o fundatie o latime si o suprafata de uzura corespunzatoare este numai problema edililor si a celor care au construit proiectat drumul.atata pot oameni astia,mai mult nu pot,nu te poti dezvolta cu astfel de oameni fara o viziune,puneti la lucru primarul iar cand construiti un drum la fundatie puneti piatra ca sunt pline raurile iar banda de uzura puneti mixtura asfaltica nu zmoala ce de lipeste de pantofi sau dupa caz de cizme cand afara sunt peste 40 grade

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei