Primarul Reșiței, Ioan Popa, nu renunță la ideea ca administrația locală reșițeană să preia Casa de Cultură a Sindicatelor, una din clădirile emblematice ale municipiului de pe Bârzava, construită în urmă cu peste 60 de ani și care a adăpostit sub acoperișul său numeroase activități culturale. Clădirea, disputată în instanță timp de peste 20 de ani de către Uzina Constructoare de Mașini Reșița și sindicate, se află în prezent în patrimoniul UCM Reșița, iar edilul reșițean speră ca Primăria Reșița să poată prelua imobilul în contul unei părți a datoriilor pe care compania le are la bugetul de stat.
Intenția edilului nu este una noua, el manifestându-și această dorință încă de acum câțiva ani, însă acesta speră ca de data aceasta ideea sa să se și materializeze, având în vedere o schimbare în legislație survenită anul trecut.
„Cel mai stringent subiect pentru mine este să luăm Casa de Cultură de la administratorul UCMR-ului. Am fost la București, la instituția la care UCMR are datoriile cele mai mari, la AAAS – Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, și încercăm să facem o dare în plată, adică să o preluăm fără să o plătim, scăzându-se din datoriile UCMR-ului. Din păcate, nu a fost legislație până anul trecut în octombrie, când Guvernul a dat ordonanța 200 care ne permite să luăm în plată această clădire. Practic, prin această ordonanță, clădirea poate fi preluată de către AAAS, se scade suma respectivă din datoria UCMR-ului și se transferă către Primăria Reșița, ceea ce ne-ar da posibilitatea să facem un proiect pe fonduri europene și să reabilităm clădirea în întregimea ei”.
Casa de Cultură din Reșița este evaluată la aproximativ 6 milioane de euro, iar primarul Ioan Popa și-ar dori în primul rând să atragă fonduri europene pentru renovarea sălii de spectacole, un spațiu generos cu aproximativ 700 de locuri. Planurile edilului reșițean nu se opresc însă aici, acesta dorindu-și practic să mute întreaga Primărie în clădirea Casei de Cultură:
„Dorința mea este să mut acolo Primăria cu totul. Clădirea are două componente, zona de sală de spectacole, cu foaierele, amfiteatrul și în partea cealaltă și în spate este o zonă cu foarte multe spații, pe lângă Biblioteca Județeană în care am putea practic să acomodăm toată Primăria. Noi suntem acum practic dispersați în mai multe locuri: Blocul 800, sediul nostru din centru, lângă CEC, lângă Poliție unde avem Buletinele și Starea civilă, mai avem o parte de asistență socială sus în Muncitoresc, deci suntem cam împrăștiați în tot orașul și atunci am aduce toată lumea laolaltă și ar fi mult mai ușor și pentru cetățeni”, a adăugat Ioan Popa.
Ideea preluării Casei de Cultură a Sindicatelor în contul datoriilor pe care UCM Reșița le are la bugetul de stat nu este una nouă. Încă din 2015, fostul președinte al Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde și fostul primar Mihai Stepanescu, și-au manifestat interesul privind preluarea acestui obiectiv cultural, intenții care nu s-au materializat însă.
Karina TINCUL
Foarte bine daca se reuseste preluarea Casei de Cltura de către Primaria Reșia. Este pacat de cladire care a ajuns sa se degradeze. Sper sa poata fi accesate fonduri europene pentru renovarea acesteia.
Am fost în sala de spectacole în noiembrie anul trecut. Nu mi-au aprins luminile, dar te frapa mirosul de igrasie. Chiar, groaznic! Nu se mai aerisește, umiditatea crește, zidurile nu știu cum au făcut față iernii… Bine ar fi dacă acest proiect ar prinde viață… Însă, vorba latinului: “Tempus fugit”, iar igrasia devine tot mai..verde!
Pai acolo nu este director un domn, mare liberal cu fiica VECE Primar ? Cum se poate sa fie igrasie LA ASA BUNI GOSPODARI cun sunt liberalii reșițeni. Le cade tencuiala de pe sediul femeilor liberale pe pe B -Dul Revoluție, de gospodari ce sunr