Primarul orașului Oravița luptă ca Semeringul Bănățean să devină o atracție turistică europeană!

modelmic

Primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu, este interesat de găsirea unor posibilități de accesare de fonduri europene în vederea dezvoltării turismului în zonă și pe celebra și pitoreasca linie ferată care leagă orașele Oraviţa și Anina, încă din secolul al XIX-lea. În acest sens, edilul Oraviței a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Regionalei CFR Timișoara – Infrastructură și urmează să poarte o altă rundă de dialoguri la București cu reprezentanții Ministerului Transportului și ai companiei CFR Călători.

Este firesc să existe un parteneriat între instituții, care să acceseze atât fonduri bugetare, cât și fonduri europene. Este firesc ca instituția noastră să depună toate eforturile pentru a salva această capodoperă inginerească ce aparține patrimoniului bănățean iar noi, aleșii acestor orașe Oravița și Anina avem un rol determinant în dinamizarea acestui subiect, care fără sprijinul unor oameni de bine, precum Nicolae Vlădulescu sau Marian Apostol, ar fi fost, probabil, de domeniul trecutului. Dar nu ajunge să ne automulțumim și să ne declarăm satisfăcuți cu faptul că această rută e funcțională și atât. Potențialul ei este mult mai mare, dar pentru aceasta este nevoie de implicarea activă a tuturor factorilor decizionali în ceea ce ar putea însemna o șansă pentru turismul din zona noastră.”, a declarat primarul Ursu. Iar dacă ne gândim la liniile atât de circulate pe vremuri, Berzovia – Oravița sau Oravița – Iam, tindem să îi dăm dreptate primarului de Oravița. Din păcate, în acest moment, cu cele două vagoane pe care CFR Călători le pune la dispoziție, mai bine de 200 de turiști au rămas, la sfârșit de săptămână, simpli privitori în gară ai acestui tren, privați fiind de parcurgerea uneia dintre cele mai frumoase călătorii cu trenul din România și din Banatul Montan.

Conducătorul unității administrativ teritoriale de la Oravița, nu exclude posibilitatea ca, împreună cu alți edili de localități străbătute de cea mai veche linie ferată montanistică din România, să ajungă în viitorul apropiat la Bruxelles, în vederea identificării fondurilor ce ar constitui o șansă reală printr-o reabilitare masivă a Semmeringului Bănățean și finanţarea activității curente a liniei. Ursu consideră că o șansă reală pentru această linie ar putea fi includerea acestui traseu feroviar în Patrimoniul UNESCO.

Conducerea Regionalei CFR Timișoara se arată și ea deschisă la această colaborare, prin vocea directorului Regionalei CFR Timișoara, Alexandru Simu, cărășean la origini: „Am început din lunile aprilie-mai lucrările de reabilitare la construcția Gării din Oravița, după niște întârzieri și blocaje care nu ni s-au datorat nouă. Avem un buget limitat, de 220.000 de lei, care nu ne permite restaurarea acestui edificiu, clasat ca monument istoric categoria A, pentru că o restaurare ar însemna un buget, poate, de milioane de euro, pe care compania nu și-l permite. De asemenea, în funcție de solicitări asigurăm infrastructura feroviară pe această linie. Într-adevăr, primăria Oravița a transmis o solicitare  privind implicarea comună într-un plan ambițios de atragere de fonduri europene, pentru renașterea și atracția turiștilor în raport cu Semeringul Bănățean, una dintre cele mai frumoase linii de cale ferată din țară. Nu putem decât să fim bucuroși de această inițiativă și să îi ajutăm cu tot ce stă în puterea noastră. Cu toate acestea, proiectul pus în discuție este greu de realizat fără o implicare reală din partea Ministerului Transporturilor și a altor factori de decizie“, a declarat directorul Simu pentru Reper 24.

În prezent pe sectorul Anina-Oravița circulă un singur tren, dus-întors, odată pe zi, dar speranța se numește în continuare CFR Călători, compania care ar putea suplimenta numărul de vagoane, ca de altfel și numărul de curse la sfârșitul de săptămână.

Bilete și în variantă online pe linia Oravița – Anina!

CFR Călători pune la dispoziția celor ce doresc să călătorească pe tradiționala linie Oravița – Anina atât bilete la caseriile din gările Anina și Oravița, cât și online.

Începând de anul trecut, călătorii au posibilitatea achiziționării de bilete online pentru ruta Anina – Oravița, cu cel puţin 6 ore înainte de plecarea trenului!

Biletele în trafic intern pot fi cumpărate anticipat, cu până la 30 de zile înainte de efectuarea călătoriei. Pentru cumpărarea biletelor online, clienţii trebuie să acceseze butonul CUMPĂRĂ de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, să completeze toţi paşii indicaţi pe platformă, să aleagă destinaţia, în acest caz Oravița sau Anina şi să finalizeze plata. După ce tranzacţia este confirmată ca fiind plătită, clientul primeşte, via e-mail, varianta electronică a biletului de tren, disponibil şi din contul de utilizator.

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei